Pintea: Dosarul privind controlul de la Spitalul Universitar a fost trimis la Parchet

Pintea: Dosarul privind controlul de la Spitalul Universitar a fost trimis la Parchet

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii privind Spitalul Universitar de Urgenţă a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a spus că s-au găsit nereguli legate de modul de completare a foilor de observaţie şi cumpărarea unor aparate la suprapreţ.

"Pot să vă spun că dosarul a fost trimis la Parchet. (...) S-au mai stipulat nereguli legate de modul de completare a foilor de observaţie. Acolo, din punct de vedere igienico-sanitar, lucrurile încep să reintre în normal. (...)", a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Sănătăţii.

Pintea a explicat care sunt neregulile legate de modul de completare a foilor de observaţie.

"Există o cronologie a datelor care se pun în foaia de observaţie şi începem inclusiv cu dacă pacientul este alergic sau nu. E o chestiune foarte simplă, în colţul din dreapta sus a paginii este o întrebare - dacă pacientul e alergic: da sau nu. Faptul că uneori s-a uitat completarea acelei rubrici a dus la accidente nefericite, (...) şoc anafilactic şi alte chestiuni. (...) Şi aici nu vorbesc de Bucureşti, vorbesc de întreaga ţară. (...) Apoi, numărul de telefon al aparţinătorului sau al tutorelui legal. Dacă există o înrăutăţire a stării de sănătate sau un deces există un termen în care tu trebuie să anunţi, pare minor, dar au fost anunţaţi aparţinători după două zile. Şi au venit cu mâncare la spital, iar pacientul era decedat în morgă. Deci, ştiu că pare minor, dar nu e deloc. (...) Este în general, nu la Universitar. Diagnosticul la internare şi diagnosticul după 72 de ore e important. (...) Uneori diagnosticele din foaia de observaţie nu corespundeau cu medicamentaţia sau analizele nu corespundeau cu acţiunea terapeutică. (...) Sunt lucruri adânci care ne fac să mergem să facem verificări atente ca să gestionăm eficient banii pe care îi avem", a punctat Pintea.

Întrebată dacă la Spitalul Universitar au fost depistate aparate cumpărate la suprapreţ, Sorina Pintea a răspuns afirmativ.

"În pare parte, despre aceasta este vorba. Şi mai sunt câteva aspecte care trebuie verificate. Am considerat că sunt suspiciuni rezonabile, noi nu suntem organe de anchete, am făcut verificări şi mergem mai departe. (...) Am cerut expertizarea tuturor lucrărilor din perioada 2013-2018. Era un aparat care nu era pus în funcţiune. Am dispus prevederea în bugetul din 2019 a sumelor pentru vouchere de vacanţă pentru angajaţi, pentru că au dreptul şi există posibilitatea să fie în buget acest lucru".

De asemenea, Pintea a spus că a cerut înlocuirea cutiilor, containerelor deteriorate pentru instrumentar, repararea mobilierului degradat.

"Managerul Spitalului Universitar va întreprinde măsurile ce se dispun în vederea stabilirii motivului pentru care foile de spitalizare de zi nu au fost completate în conformitate cu ordinului ministrului. Am cerut spitalului să factureze 11.944.000 de servicii efectuate peste contractul CNAS şi Casa să decidă dacă poate să plătească sau nu ce a fost cronic sau urgent", a conchis ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

2 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

3 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 Surpriză la descinderile SBU la o mănăstire din Cernăuți: Secretarul eparhiei făcea sex cu cântărețul corului