Plan pentru un summit UE pe 24-25 septembrie; pe agendă China, Turcia şi Brexitul

Plan pentru un summit UE pe 24-25 septembrie; pe agendă China, Turcia şi Brexitul

Un summit european extraordinar este planificat în zilele de 24 şi 25 septembrie pentru a le permite liderilor Uniunii Europene să evalueze stadiul relaţiilor dificile cu China şi Turcia, relatează joi AFP citând surse europene.

Summitul va fi oficial confirmat dacă datele le convin statelor membre, informează sursele citate.

Reuniunea ar urma să prilejuiască venirea în persoană a liderilor UE, dacă va fi posibil la momentul respectiv. Însă regulile de distanţare impuse pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 vor împiedica organizarea unei săli de presă, menţionează AFP.

Acest summit ar urma să le permită liderilor europeni să discute despre toate subiectele care nu au fost abordate de la începutul crizei economice provocate de pandemie. Ei ar trebui totuşi să discute şi despre stadiul negocierilor cu Parlamentul European privind adoptarea bugetului pentru perioada 2021-2027 şi despre procesul de ratificare a planului de relansare angajat în fiecare stat membru.

De asemenea, ei vor trebui să se pronunţe asupra strategiei politice şi economice faţă de China după amânarea summitului extraordinar UE-China prevăzut să aibă loc în septembrie, la Leipzig, şi la care ar fi urmat să participe Xi Jinping şi liderii celor 27 de state membre UE.

Relaţiile cu Beijingul sunt tensionate de la intrarea în vigoare a unei noi legi privind securitatea impusă Hong Kong-ului şi după decizia şefei executivului din regiunea autonom, Carrie Lam, numită de China, de a amâna cu un an alegerile legislative prevăzute în teritoriu şi de a le interzice candidaţilor opoziţiei să intre în cursă.

Liderii europeni vor trebui să decidă şi asupra conduitei de urmat faţă de politica de confruntare dusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Sunt avute în vedere sancţiuni pentru a constrânge Ankara să respecte embargoul impus de ONU privind vânzările de arme în Libia şi să pună capăt forajelor ilegale realizate în zona economică maritimă a Ciprului.

Preşedintele turc este de altfel acuzat că încalcă drepturile omului în ţara sa şi decizia de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, un loc foarte important pentru creştinii ortodcşi, este percepută ca o "provocare" în Grecia.

Michel Barnier ar urma, în cele din urmă, să-i informeze pe liderii europeni privind stadiul discuţiilor cu britanicii privind relaţia cu Regatul Unit după Brexit. Negocierile vor fi reluate de pe 17 august, cu mai multe şedinţe de lucru, şi o nouă sesiune de negociere este prevăzută între 28 septembrie şi 2 octombrie la Bruxelles.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

4 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei

5 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri