PMP, apel către Guvern şi către partide pentru a legifera alegerea primarilor în două tururi

PMP, apel către Guvern şi către partide pentru a legifera alegerea primarilor în două tururi

PMP face apel către Guvern şi către PNL, USR, ALDE şi Pro România să adopte proiectul PMP, aflat în circuit parlamentar, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Avem un proiect de lege al PMP, adoptat deja de Senat care poate fi dezbătut şi votat în Parlament. De asemenea, mai există şi alte modalităţi de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului pe un pachet de legi electorale care să cuprindă şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Trebuie să revenim la alegerea primarului în două tururi pentru a avea o administraţie locală eficientă. Am vazut în 2012, în 2016, primari aleşi sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunităţi. Considerăm că în momentul de faţă, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceştia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral", afirmă deputatul Petru Movilă, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

El susţine că "alegerea primarului în două tururi conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală".

"În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare. Prin modificarea solicitată, primarul ales ar avea votul a peste 50% dintre alegătorii prezenţi la vot în turul 2", a adăugat Movilă, conform sursei citate.

Deputatul menţionează că, în sprijinul acestui demers, peste un milion de cetăţeni au semnat pentru alegerea primarilor în două tururi în cadrul campaniei iniţiate de PMP.

"De asemenea, alegerea primarilor în două tururi a fost una din condiţiile puse de PMP pentru votarea Guvernului Orban", se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria