PNL contestă procedura de respingere în Parlament a Monicăi Ghiurco şi o consideră preşedintele TVR. Mircovici: Contestaţia nu are nicio relevanţă

La două zile de la exprimarea votului în Parlament, grupurile parlamentare ale PNL au constatat că numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de Preşedinte Director General al S.R.Tv a Monicăi Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională.

PNL contestă procedura de respingere în Parlament a Monicăi Ghiurco şi o consideră preşedintele TVR (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Grupurilor parlamentare ale PNL, la votul din plen trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată. Nominalizarea Monicăi Ghiurco, la conducerea TVR, a fost considerată respinsă deşi obţinuse majoritatea voturilor celor prezenţi. Cu 194 pentru şi 113 împotrivă, propunerea a fost declarată respinsă întrucât "nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, respectiv de 272 de voturi".

În consecinţă, Grupurile parlamentare PNL consideră că deşi Monica Ghiurco a primit votul necesar pentru a fi preşedintele TVR, ea a fost declarată respinsă. PNL va solicita convocarea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în şedinţă comună şi constituirea acestora în "Comisie de numărare a voturilor pentru a îndrepta nelegalitatea din procesul verbal întocmit în data de 11 aprilie 2016"

"Prin urmare, doamna Monica Ghiurco este deja numită în funcţie din punct de vedere legal, deoarece art. 51, alin. (7) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului are prioritate faţă de dispoziţiile art. 9, alin. (1) din Legea 41/1994 privind organizarea SRTV, majoritatea necesară pentru numirea în funcţie fiind MAJORITATEA CELOR PREZENŢI ÎN SALĂ, majoritate care a fost întrunită", a declarat liderul de grup al PNL Eugen Nicolăescu.

"În urma analizei făcute de colegii noştri jurişti şi din Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor am constatat că votul pentru conducerea TVR în plenul reunit a fost unul valabil exprimat în condiţii de cvorum. Motiv pentru care astăzi s-a depus la BPR o sesizare prin care solicităm BPR să ia act în baza procesului verbal emis de comisia de numărare că a fost şi avem o conducere legitimă la TVR, votată în condiţii de cvorum, în conformitate cu deciziile CCR", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Mircovici: Contestaţia PNL în cazul votului pentru Ghiurco nu are nicio relevanţă

Contestaţia PNL în cazul votului pentru Monica Ghiurco la conducerea TVR "nu are nicio relevanţă" pentru că s-a respectat Regulamentul Camerei Deputaţilor, a declarat miecuri secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

"Faptul că s-a făcut ulterior o contestaţie, din punct de vedere al Regulamentului, nu are nicio relevanţă vis-a-vis de reglementarea parlamentară. Dacă dă în judecată sau altceva, cine ştie, nu pot să mă pronunţ eu ce face o instanţă de judecat", a spus Mircovici la Palatul Parlamentului.

Secretarul Camerei a mai spus că orice lider de grup parlamentar poate contesta un vot, potrivit Regulamentului, însă contestaţia se depune imediat după terminarea votului respectiv şi atunci preşedintele de şedinţă este obligat să verifice, să ia măsuri şi să constate ca atare dacă este necesar, inclusiv să se reia votul.

Niculae Mircovici a precizat că alegerea preşedintelui director general al TVR se face prin vot secret cu bile, iar pentru validarea votului, trebuie să existe cel puţin jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor prezenţi în sală şi în ipoteza în care sunt numai jumătate plus unul, absolut toţi să voteze "pentru".

"Pentru votul respectiv mai trebuiau în jur de vreo 60-70 de voturi ca doamna (Monica Ghiurco – n.r.) să fie aleasă", a susţinut Nicolae Mircovici.

Nominalizarea Monicăi Ghiurco este a doua propunere făcută de Consiliul de Administraţie al TVR, proaspăt constituit, care a fost declarată ca fiind respinsă. Pe 29 martie, Parlamentul a respins validarea lui George Orbean.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraier…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț