PNL și PSD, angajament politic privind creșterea salariilor profesorilor. Ce mai prevede documentul

PNL și PSD, angajament politic privind creșterea salariilor profesorilor. Ce mai prevede documentul

Președinții PNL și PSD și-au pus semnătura pe un angajament politic în care promit că în noua lege a salarizării venitul unui debutant din educație este la valoarea salariului mediu brut, dar și că vor fi accelerate reformele în învățământ.

Liderii Coaliției FOTO Inquam Photos

O societate modernă, educația reprezintă pilonul fundamental al dezvoltării economice și al mobilității sociale. Pentru a avea un sistem educațional centrat pe elevi și studenți, este nevoie ca personalul din învățământ să fie sprijinit și motivat pe măsura rolului esențial pe care îl are în societate. Orice reformă educațională are nevoie de angajamentul întregii comunități școlare și trebuie să aibă la bază o susținere financiară adecvată, care să stimuleze performanța și adaptarea la cerințele actuale ale societății. De asemenea, școala trebuie să reprezinte un adevărat reper în comunitate. Pentru a consolida acest rol, este nevoie de dialog și de implicarea directă a autorităților responsabile și a tuturor partenerilor din educație, în vederea identificării celor mai bune soluții la provocările existente”, susțin cei doi semnatari.

„Asumăm ca în acțiunile noastre viitoare să urmărim realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

1. Abordarea cu prioritate a sectorului educațional în noua lege a salarizării unitare, plecând de la principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă de salarizare pentru personalul didactic să fie construită pornind de la acest principiu, care va fi asumat printr-un Memorandum al Guvernului României.

2. Aplicarea reformelor prevăzute în noul pachet legislativ în domeniul educației, bazat pe viziunea Proiectului „România Educată”, urmând să fie adoptate cu prioritate măsurile prevăzute pentru valorizarea și susținerea cadrelor didactice și a întregului personal din învățământ.

3. Continuarea investițiilor în infrastructura educațională, prin programele de finanțare naționale și europene.”, sunt promisiunile Coaliției.

Semnarea documentului sunt motivate de:

- Necesitatea consolidării respectului și a prestigiului social față de personalul din învățământul preuniversitar și universitar;

- Necesitatea asigurării unui cadru financiar motivant, care să sprijine activitatea personalului din învățământ, în acord cu viziunea Proiectului „România Educată” și cu obiectivele strategice asumate la nivel național;

- Necesitatea accelerării reformelor educaționale asumate în vederea îmbunătățirii calității și a echității în sistemul educațional;

Reacțiile liderilor Coaliției

Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ. Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educație. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Președintele Marcel Ciolacu a avut și un mesaj public pe această temă. „Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze. Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a afirmat Ciolacu.

În ședința de Guvern de mâine, acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfințește decizia acestei guvernări de a pune Educația în centrul politicilor sale publice”, a completat liderul PSD.

Și Guvernul a anunțat că va adopta un memorandum legat de salarizarea celor din educație, anunț făcut tot în cursul zilei de miercuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale