Politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie. Decizia este definitivă

Politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie. Decizia este definitivă

Ilan Șor, care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară". Pedeapsa a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Chișinău după dezbaterile judiciare pe caz.

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul ,,Frauda Bancară”. FOTO: Arhivă

Pedeapsa a fost dictată de completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău în lipsa lui Ilan Șor.

Dezbateri judiciare cu scandal

De asemenea, hotărârea a fost luată după dezbaterile judiciare avute loc mai multe zile consecutiv. Timp în care apărătorii politicianului au solicitat reluarea cercetării judecătorești, cerere respinsă de instanță. Totodată, avocații au înaintat o cerere de recuzare, iar procurorii au calificat acțiunile drept încercări de tergiversare a procesului. Ba mai mult, miercuri, când au avut loc la fel dezbaterile, Marina Tauber, vicepreședinta partidului condus de Ilan Șor, a intrat în sala, împiedicând desfășurarea ședinței de judecată. În cele din urmă, aceasta a fost evacuată de poliție.

Cine este Ilan Șor?

Ilan Șor, inclus în 2022 pe lista sancțiunilor SUA, s-a ales ulterior cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție. Acesta este un om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția, inclusiv pentru că a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare de prima instanță în cazul ,,Fraudei bancare”. Acesta pledează nevinovat.

Între timp, este activ în politică, finanțând din străinătate protestele anti-guvernamentale de la Chișinău și recunoaște că oferă bani manifestanților. „Împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”, a punctat acesta.

Un articol scris în acest an de jurnaliștii The New York Times arată că Federația Rusă a provocat proteste față de Guvernul de la Chișinău prin intermediul aliatului său, Ilan Șor, care conduce o formațiune pro-rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...