Polițistul belgian care a executat în stil mafiot doi români contestă sentința. Motivul pentru care nu va face 25 de ani de închisoare

Polițistul belgian care a executat în stil mafiot doi români contestă sentința. Motivul pentru care nu va face 25 de ani de închisoare

Cazul fostului comisar de poliție Francis Vandy, acuzat că a ucis doi români, ține capul de afiș în Belgia. Vandy a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, la finalul anului trecut, dar avocații săi au reușit să obțină reluarea procesului.

Francis Vandy e acuzat de dublă crimă. FOTO: RTBF

Doi români au fost executați în stil mafiot în Belgia, în 2019, iar ulterior s-a aflat și numele ucigașului. Francis Vendy este un fost ofițer important de poliție belgian, iar anchetatorii au aflat că i-a ucis pe cei doi într-o seară în care i-a surprins că pescuiau în iazul său.

De atunci, cazul evoluează greoi, iar timp de aproape doi ani a fost încetinit și de pandemie. Până la urmă, anul trecut, în decembrie, fostul comisar de poliție a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, magistrații belgieni considerând că acesta l-a ucis cu intenție pe Gabriel Ghelmegeanu, în timp ce pe primul român, Constantin Tomescu, l-ar fi ucis din „greșeală”.

Avocații belgianului au făcut însă recurs. Ei se bazează pe o expertiză care ar arăta că între cele două focuri de armă trase asupra românilor ar fi la un interval de doar câteva secunde. Acest lucru ar însemna, spun experții, că și al doilea foc ar fi fost tras tot din reflex, fără ca iar fostul polițist să aibă timpul necesar să judece.

Potrivit RTBF , care îl citează pe avocatul apărării, pedeapsa lui Vandy ar putea fi redusă la 20 de ani de închisoare cu executare, cu posibilitatea de eliberare mai rapid.

Ce s-a întâmplat

Procesul fostului comisar de poliție belgian Francis Vandy, acuzat că ar fi ucis doi frați români, s-a desfășurat la Hainaut, în Belgia . Cazul a captat rapid atenția presei belgiene, pentru că modul în care cei doi români au fost uciși i-a dus pe anchetatori cu gândul la un asasinat mafiot.

Cei doi au fost uciși pe 28 august 2019, dar ancheta și procesul au suferit numeroase amânări din cauza pandemiei care i-a afectat chiar și pe magistrații care ar fi trebuit să judece acest caz. De altfel, procesul ar fi trebuit să aibă loc în luna aprilie a anului trecut, dar a fost din nou amânat pentru că unul dintre judecători s-a îmbolnăvit de Covid-19, scrie Trend Detail News.

Acum, în fața magistraților, fostul comisar susține că se afla în legitimă apărare când i-a împușcat pe cei doi frați români. Mai mult, el spune că a mai avut probleme cu românii și că deși aceștia i-au promis că nu vor mai intra pe proprietatea sa, nu și-au respectat promisiunile.

Mai mult, potrivit rețelei de televiziune belgiene RTBF , Francis Vandy susține că se afla în vizorul „mafiei românești” și că a primit amenințări cu moartea.

În plus, el le-a spus judecătorilor că nu este responsabil pentru acțiunile sale, deoarece suferă de demență frontotemporală.

Sub zodia violenței

Există suspiciuni serioase cu privire la declarațiile fostului ofițer de poliție. Potrivit sursei citate, Francis Vandy este un personaj controversat.

Acuzat de fosta sa soție că devenea extrem de violent când consuma alcool, Vandy a ucis un om în urmă cu mai mulți ani, dar a scăpat nepedepsit. S-a întâmplat în 1986, în pădurea Soleilmont din Ransart, când în timpul unei operațiuni în colaborare cu poliția germană, belgianul a împușcat mortal un bărbat.

Atunci, el s-a apărat afirmând că a acționat în legitimă apărare și că cel pe care l-a ucis era un membru influent al mafiei turce. Astfel, Vandy a scăpat în acel moment de urmărirea penală.

Ulterior, în 2000, a fost numit în gradul de comisar de divizie. A încetat să lucreze în 2006 și s-a pensionat doi ani mai târziu, când și-a predat insigna, dar nu și arma de serviciu pe care a pretins că a pierdut-o. Tocmai această armă ar fi fost folosită pe 28 august 2019, spun surse din cadrul anchetei.

Dar până să devină principalul suspect în această dublă crimă, Francis Vandy a mai intrat în atenția polițiștilor și a trecut printr-un proces la capătul căruia a scăpat tocmai invocând boala mentală de care suferă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?