Polonez arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Participase la reorganizarea serviciului de informaţii militare

Polonez arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Participase la reorganizarea serviciului de informaţii militare

Un funcţionar polonez de rang înalt este acuzat că a făcut spionaj în favoarea Rusiei. El participase la reorganizarea serviciului polonez de informaţii militare.

Spion FOTO Shutterstock

Polonezul Tomasz L. lucra la serviciul de evidenţă a populaţiei din Varşovia, până când a fost arestat în luna martie sub acuzaţia de spionaj.

Prin poziţia sa în cadrul aparatului administrativ, unde a ajuns beneficiind de încrederea personală din partea unor responsabili care în prezent fac parte din guvern, Tomasz L. a avut acces la numele, adresele, datele fiscale şi ocupaţionale ale tuturor locuitorilor capitalei Varşovia.

Mai mult, el a lucrat ca om de încredere a lui Antoni Macierewicz, directorul comisiei statale care a reorganizat serviciul de informaţii militare începând din anul 2006.

Tomasz L. a avut acces la informaţii despre identitatea agenţilor polonezi, despre colaboratorii şi informatorii lor, precum şi despre acţiunile serviciului de informaţii al armatei, inclusiv informaţii asupra firmelor acoperite.

Tomasz L. a făcut parte din comisia însărcinată cu reorganizarea serviciului de informaţii militare, alcătuită din 15 militari şi 9 civili.

Cei 24 de membri ai acestei comisii foloseau în comun un singur calculator, fără conexiune la internet, unde erau stocate toate datele şi asupra căruia nu exista niciun alt control de acces.

Contraspionajul polonez estimează că Tomasz L. a început să colaboreze cu serviciile secrete ruse cu cinci ani înaintea arestării, timp în care el a avut acces la o mare cantitate de informaţii ''la care orice serviciu secret străin ar fi putut doar să viseze'', după cum afirmă una dintre persoanele intervievate în reportaj.

La scurt timp de la arestarea lui Tomasz L., Polonia a expulzat 40 de diplomaţi ruşi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

3 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 Foarte interesante amănunte...