Polonia: Conservatorii eurosceptici obțin majoritatea absolută în alegerile parlamentare (previziuni)

Polonia: Conservatorii eurosceptici obțin majoritatea absolută în alegerile parlamentare (previziuni)

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege și Justiție (PiS, opoziție) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte Lech, au obținut majoritatea absolută în alegerile parlamentare din Polonia, potrivit previziunilor anunțate de trei canale de televiziune duminică noapte și citate de AFP și Reuters.

Potrivit acestor previziuni comune pe baza unui exit-poll, Lege și Justiție obține 39,1% din voturi, reprezentând 242 de locuri de deputați din 460. Liberalii centriști Platforma Civică (PO) a prim-ministrului în exercițiu Ewa Kopacz au obținut 23,4%, adică 133 de locuri.

Mișcarea antisistem a rockerului Pawel Kukiz se plasează a treia cu 44 de mandate, Partidul Nowoczesna (Modern) al neoliberalului Ryszard Petru are 22 de mandate și partidul țărănesc PSL, aliat al liberalilor care își încheie mandatul, 18.

În primele sale comentarii, Jaroslaw Kaczynski a subliniat că este pentru prima dată în istoria Poloniei de la căderea comunismului când un partid ar guverna singur această țară și a spus că vrea "să întindă mâna" partidelor care ar vrea să colaboreze cu PiS.

La rândul său, prim-ministrul în exercițiu Ewa Kopacz și-a recunoscut înfrângerea, dar a reamintit că partidul ei "nu a pierdut în ultimii opt ani".

"Polonia este o țară care progresează din punct de vedere economic, unde șomajul este la o cifră. În această stare lăsăm Polonia celor care au câștigat astăzi alegerile", a adăugat ea.

În schimb stânga, reprezentată de două formațiuni concurente, a fost eliminată pentru prima dată de la căderea comunismului în 1989 din viitorul parlament, după ce nu a reușit să atingă pragurile de eligibilitate.

Polonia și-a văzut economia, cea mai mare din Europa centrală ex-comunistă, extinsă cu aproape 50% în ultimul deceniu, amintește Reuters. Dar pe fondul unor promisiuni populiste, nemulțumirilor că de roadele acestei creșteri nu beneficiază toți cei 38 de milioane de locuitori ai țării și temerilor privind imigranții, partidul condus de Kaczynski era deja creditat în sondajele dinaintea alegerilor cu un avans de cel puțin 10% față de Platforma Civică (PO), uzată de perioada aflată la guvernare și "abandonată" în urmă cu un an de liderul ei carismatic Donald Tusk, devenit președinte al Consiliului European.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, decedat în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), dispunea de asemenea de avantajul că la președinția țării se află Andrzej Duda, fostul său colaborator apropiat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania”

2 AUDIO Germania făcută mat de Rusia? / Înregistrarea conversației dintre ofițerii germani despre Podul Kerci ar fi autentică

3 „M-am pierdut puțin pe la altă stradă” / Cică așa se numește mai nou adulterul...

4 Prima surpriză în cursa pentru București! Adrian Thiess, omul care l-a făcut primar pe Oprescu, va conduce campania lui Cristian Popescu Piedone

5 „Gugoii” au scos chiloții pe ulucă? / Ilan Laufer: Marian Cucșa este „amanta” lui George Simion