Polonia: Lech Walesa anunță că va participa la proteste împotriva puterii

Polonia: Lech Walesa anunță că va participa la proteste împotriva puterii

Fostul președinte polonez Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, a anunțat miercuri că va lua parte la ''toate manifestațiile'' împotriva puterii ''dăunătoare'' exercitate de partidul conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), transmite AFP.

''Începând de astăzi, voi participa, peste tot unde voi putea, la mitinguri și alte manifestații de protest'', a scris Walesa pe contul său de Facebook.

Fostul lider al Solidarității și deținător al Premiului Nobel pentru Pace, acum în vârstă de 73 de ani, a denunțat acțiunile ''dăunătoare și tot mai intense ale echipei controlate de Jaroslaw Kaczynski'', șeful partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare.

Întrebat de site-ul WP.pl, Walesa a explicat că a fost ''exasperat'' mai ales de arestarea, sâmbătă, a fostului său tovarăș de luptă anticomunistă Wladyslaw Frasyniuk, împreună cu alți circa o sută de manifestanți care se opuneau marșului lunar condus la Varșovia de Jaroslaw Kaczynski, pentru comemorarea accidentului avionului prezidențial în 2010 în Rusia.

Lech Walesa a fost întotdeauna extrem de critic față de măsurile luate de conservatori, aflați la putere din octombrie 2015, mai ales față de cele care au vizat Tribunalul Constituțional, media publice și alte instituții democratice, și care provoacă de asemenea îngrijorarea Uniunii Europene.

Fostul președinte polonez a făcut el însuși obiectul acuzațiilor de colaborare cu fostele servicii secrete comuniste (SB) în anii 1970, pe când era un tânăr muncitor, înainte de a prelua conducerea marilor greve ale Solidarității de la șantierele navale de la Gdansk în 1980 și care au premers căderii regimului comunist în Polonia zece ani mai târziu. Lech Walesa a dezmințit însă constant că ar fi colaborat cu serviciile comuniste.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 VIDEO Dan Barna, atacuri în rafală: Cuvântul care îl definește pe Cioloș e „Sistem”

5 Cine este escrocul de talie mondială arestat la Cluj și extrădat în SUA