Polonia: Manifestaţiile pentru dreptul la avort continuă la Varşovia

Polonia: Manifestaţiile pentru dreptul la avort continuă la Varşovia

Manifestanţi veniţi din toată Polonia au încălcat vineri, la Varşovia, restricţiile legate de pandemie pentru a protesta împotriva unei decizii a justiţiei care interzice aproape orice avort, informează AFP.

"Suntem pregătiţi să ne batem până la capăt", le-a declarat vineri jurnaliştilor Marta Lempart, cofondatoare a mişcării Greva femeilor, care a lansat apelul la manifestaţie.

Un dispozitiv impunător format din membri ai forţelor de poliţie şi ai poliţiei militare a fost desfăşurat în toată capitala poloneză ca urmare a confruntărilor între protestatare şi militanţi ai extremei drepte în cursul celor nouă zile consecutive de manifestaţii.

Manifestaţia de vineri a început la ora 16:00 GMT.

Peste 400.000 de persoane au participat miercuri în Polonia la manifestaţii, în cea mai mare parte paşnice, şi organizatorii adunării programate pentru vineri şi-au exprimat speranţa că numeroase persoane vor ieşi în stradă la Varşovia.

Organizaţiile de apărare a drepturilor femeilor, care se află în spatele acestor proteste, se expun urmăririi judiciare pentru că orice adunare de mai mult de cinci persoane pe un drum public este în prezent interzisă.

Mai multe acţiuni de protest de mai mică anvergură sunt prevăzute în alte zeci de oraşe poloneze, între care Cracovia şi Wroclaw, precum şi în străinătate, ca de pildă la Barcelona şi Viena.

Manifestaţii de masă au început săptămâna trecută când Tribunalul constituţional, reformat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, ultracatolic), aflat la putere, şi conformându-se dorinţelor acestuia, a interzis întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţii grave ale fătului, statuând că aceasta ar "incompatibilă" cu Constituţia.

Manifestanţii sunt furioşi pe PiS, ai cărui deputaţi au cerut tribunalului să se pronunţe asupra acestei probleme.

Responsabilii guvernului au calificat manifestaţiile drept acte de "barbarie" şi de "vandalism" după câteva atacuri împotriva bisericilor catolice.

Grupuri de extremă dreapta le-au cerut locuitorilor Varşoviei să "apere" bisericile în timpul manifestaţiei de vineri, deşi organizatorii acesteia declaraseră că nu intenţionează să ia din nou drept ţintă instituţiile religioase.

Polonia, ţară cu 38 milioane de locuitori şi cu o puternică tradiţie catolică, dispune deja de o lege antiavort, printre cele mai restrictive în Europa.

Cel puţin 2.000 de avorturi legale au loc anual în Polonia, potrivit datelor oficiale. Organizaţiile feministe estimează că peste 200.000 de avorturi sunt realizate ilegal sau efectuate în străinătate în fiecare an.

Odată publicată în Monitorul Oficial, decizia Curţii constituţionale va duce la interzicerea tuturor avorturilor în afară de cazurile de viol, incest sau când viaţa mamei este în pericol. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

2 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

3 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public

4 O imbecilă! / „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta, nu pentru alţii”

5 Așa o fi?