Polonia mobilizează 10.000 de soldați la granița cu Belarus

Polonia mobilizează 10.000 de soldați la granița cu Belarus

Polonia intenționează să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi, cu titlu de „descurajare”, la frontiera sa cu Belarus, unde s-au instalat recent mercenari din Wagner.

Soldați polonezi la granița cu Belarus FOTO Profimedia

„Vor fi circa 10.000 de soldaţi, din care 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri”, a declarat joi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, într-o intervenţie la un post de radio din țara sa.

Mariusz Blaszczak anunţase miercuri mobilizarea în termen de 15 zile a încă 2.000 de soldaţi pentru consolidarea frontierei cu Belarus, urmând ca aceştia să se alăture celorlalţi 2.000 deja desfăşuraţi în această zonă, relatează France Presse, preluată de Agerpres .

Polonia, ţară membră NATO, a avertizat recent împotriva ameninţării cu provocări din partea Belarusului şi a potenţialelor pericole ridicate de prezența Wagner la frontiera sa estică.

Autoritățile poloneze au semnalat recent că Minskul şi Moscova se dedau orchestrării unui nou flux de migranţi spre Uniunea Europeană în scopul destabilizării regiunii.

Potrivit Gărzii de Frontieră a Poloniei, 19.000 de migranţi au încercat să intre în teritoriul polonez de la începutul acestui an, faţă de 16.000 pe parcursul lui 2022. Numai luna trecută, odată cu instalarea Wagner în Belarus, peste 4.000 de migranţi au încercat să traverseze frontiera spre Polonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat