Polonia: Premierul Morawiecki a încălcat în mod 'flagrant' legea prin decizia privind votul prin corespondenţă (tribunal)

Polonia: Premierul Morawiecki a încălcat în mod 'flagrant' legea prin decizia privind votul prin corespondenţă (tribunal)

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a încălcat în mod 'flagrant' legea atunci când a ordonat serviciului poştal naţional să se pregătească pentru votul prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial ce urma să aibă loc în ziua de 10 mai, a decis marţi un tribunal administrativ din Varşovia, transmite dpa.

În cauză se afla prima încercare de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, care au sfârşit prin a fi amânate din cauza epidemiei de coronavirus şi a îngrijorărilor legate de sănătatea votanţilor.

Înaintea scrutinului, majoritatea guvernamentală a dorit să transforme scrutinul într-unul cu vot exclusiv prin corespondenţă, însă legislaţia necesară a fost adoptată de parlament doar cu câteva zile înaintea datei la care erau programate alegerile.

Cu toate acestea, premierul Morawiecki ordonase serviciului poştal să se pregătească pentru un vot prin corespondenţă chiar înainte de adoptarea legii respective, ceea ce, împreună cu costurile financiare ale deciziei, a declanşat o controversă în ţară.

La acel moment, Morawiecki a invocat legislaţia anti-COVID-19 drept bază legală.

Însă, nici 'Constituţia, nici legile consiliului de miniştri nu îi acordă premierului nicio competenţă în ce priveşte organizarea sau pregătirea unor alegeri', a declarat judecătorul Grzegorz Rudnicki, citat de agenţia PAP.

Decizia de marţi poate fi atacată cu recurs la cea mai înaltă instanţă administrativă a statului.

Alegerile prezidenţiale au avut loc în cele din urmă la 28 iunie, cu prezenţa fizică a votanţilor în secţii, votul prin corespondenţă rămânând opţional.

Preşedintele în funcţie, Andrzej Duda, a fost reales în turul al doilea pentru un nou mandat.

Miercuri, parlamentul polonez va lua în dezbatere un proiect de amendament la legislaţia anti-COVID-19, care le-ar permite oficialilor să nu fie traşi la răspundere pentru încălcarea legii dacă acţiunile lor au fost întreprinse în interes public şi în scopul combaterii epidemiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /