Pompeo anunţă că SUA vor redeschide un consulat în Groenlanda, la un an după oferta de achiziţie

Pompeo anunţă că SUA vor redeschide un consulat în Groenlanda, la un an după oferta de achiziţie

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat că Statele Unite vor redeschide un consulat în Groenlanda, după mai bine de şase decenii, în ceea ce pare a fi o tentativă din partea Washingtonului de a-şi consolida prezenţa în regiunea arctică în contextul competiţiei pentru putere cu China şi Rusia, transmite miercuri DPA.

Anunţul survine la mai puţin de un an după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte să cumpere acest teritoriu autonom danez, ofertă respinsă însă prompt de autorităţile de la Copenhaga. Trump şi-a anulat ulterior vizita de stat programată în Danemarca.

Administraţia Trump a prezentat oferta ca 'un mare contract imobiliar', un limbaj ce amintea de ocupaţia anterioară de dezvoltator în domeniu a preşedintelui.

Premierul danez Mette Frederiksen a calificat ideea ca 'absurdă', iar, în replică, Donald Trump a răspuns că şefa guvernului este 'rea'.

Ulterior, diplomaţia a prevalat, iar cele două ţări au pus capăt disputei.

Teritoriul îngheţat dintre Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic dispune de o largă autonomie în cadrul regatului danez, însă Copenhaga deţine prerogativele în materie de politic externă, apărare şi politică monetară.

Arctica se transformă rapid într-o zonă de competiţie geopolitică între marile puteri ale lumii.

Statele Unite au avut ultima dată un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei, în anii 1940 şi 1950, parţial pentru a avea un cap de pod în regiune în apărarea împotriva Germaniei naziste.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Așa o fi?

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!