Povestea unui cuplu româno-italian/Emanuele s-a născut Adriana, iar Maura, Mauro

Povestea unui cuplu româno-italian/Emanuele s-a născut Adriana, iar Maura, Mauro

La naștere, el era ea, iar ea, el. E povestea inedită a unui cuplu care trăiește în Italia, Emanuele și Maura. Pe Emanuele îl chema la naștere Adriana și este român, iar Maura s-a născut de fapt – Mauro, însă la un moment dat în viață și-a dat seama că este de fapt femeie, nu bărbat.

Ambii și-au schimbat actele de identitate, astfel încât să nu mai explice de fiecare dată cine sunt de fapt, relatează Corriere della Sera.

”Vrem să ne căsătorim și să adoptăm un copil”, spun cei doi.

Maura, care s-a născut Mauro acum 40 de ani, iar Emanuele, care s-a născut Adriana, are acum 35 de ani. În ultimele luni, în mai pentru ea și în iulie pentru el, au sosit noile documente, cele care le rectifică identitatea de gen.

Maura este acum o femeie, Emanuele un bărbat. Ei visează să se căsătorească și să adopte un copil. Între timp, se simt deja ca o familie în Recanati, unde locuiesc împreună: ea este operator de centrală telefonică la municipalitate, iar el este ajutor de bucătar la un azil de bătrâni.

„Tata Osvaldo a fost funcționar la un birou notarial, acum este pensionar. Mama este funcționar bancar. Am o soră mai mare, care are 47 de ani. Când le-am spus că vreau să îmi schimb sexul, în 2016, au luat-o prost. Nu se așteptau”, povestește Maura Nardi la telefon, lăsând difuzorul pentru ca partenerul ei, Emanuele Loati, să poată asculta și interveni.

”Dar apoi și-au dat seama aproape imediat că aceasta era calea de urmat. Tata a fost persoana puternică din familie, a luat frâiele în mâini. El a fost cel care m-a însoțit mereu la MIT din Bologna, la Mișcarea de Identitate Trans, pentru traseul psihologic care m-a determinat să încep cu cel hormonal”.

Ajutorul tatălui ei a fost indispensabil pentru Maura, care și-a pierdut vederea în septembrie 2001.

„În timp ce Turnurile Gemene se prăbușeau, am suferit ultima operație pentru a încerca să salvez ceea ce mai putea fi salvat. Dar nu a mers bine. De la început, însă, am încercat să fiu independentă. Înainte ca Emanuele să intre în viața mea, trăiam deja singură”.

Emanuele l-a cunoscut în urmă cu trei ani, datorită unui grup de Facebook cu tematică transsexuală: „Informa Trans Italia”.

„Cu siguranță că drumul nostru este ceea ce ne unește cel mai mult. Înțelegem bine momentele dificile pe care le trăim și acum legate de tranziție. Dar și noi avem același mod de gândire, ne-am regăsit în multe lucruri rotunde. Suntem un cuplu liniștit, ne place să ne îmbrățișăm mult, ne place intimitatea. Această bulversare bruscă ne sperie un pic. Facem totul împreună, de la curățenie în casă, la gătit și cumpărături. Împărțim totul, chiar și dușul”, mărturisește Maura.

Emanuele a sosit în Italia din România când a împlinit 18 ani. Anterior a locuit în Abruzzo: s-a mutat la Recanati din dragoste pentru Maura.

„A început tranziția în 2011. Amândoi am făcut tratament hormonal, eu am făcut o mastoplastie, iar ea o mastectomie. Hotărârea judecătorească ne-a permis să rectificăm documentele și ne va permite să accesăm operația de schimbare de sex. A fost nevoie de trei ani pentru a obține această autorizație de la Curte, ceea ce nu este puțin timp: au fost ani foarte greu de gestionat din punct de vedere psihologic. În acest moment, socializarea a fost realizată în întregime, schimbările fizice au avut loc. Dar tot am fost obligat să prezint o carte de identitate nerealistă, ceea ce mi-a cauzat multe probleme, jenă, neînțelegeri. În mod banal, cu conductorul de tren care mi-a cerut biletul și documentele sau cu carabinierii la un control la întâmplare. Din păcate, în Italia nu există o „foaie roz” a identității sexuale”, spune Emanuele.

Maura a păstrat numele pe care părinții ei îl aleseseră pentru ea, schimbând doar finalul.

”La început am vrut un nume nou, la fel ca Emanuele. Dar apoi drumul a fost atât de lung, a trecut prin atâtea etape, încât în cele din urmă m-am gândit să le ușurez drumul și altora”, povestește ea.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante