Prahova: Fostul director IT din Ministerul Justiției, Ion Krech, scapă de arestul preventiv; decizia nu e definitivă

Prahova: Fostul director IT din Ministerul Justiției, Ion Krech, scapă de arestul preventiv; decizia nu e definitivă

Fostul director IT din Ministerul Justiției (MJ), Ion Krech, arestat preventiv în dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, și-a recunoscut faptele de corupție, scapă de detenție, însă decizia pronunțată, luni, de Tribunalul Prahova nu este definitivă.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Prahova a respins propunerea procurorilor DNA Ploiești privind prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ion Krech și a dispus înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Conform deciziei menționate, pe perioada arestului la domiciliu, Krech are interdicție să comunice cu mai mulți martori din dosar, între care omul de afaceri Mihai Popazov, omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, care este urmărit penal pentru cumpărare de influență în dosarul lui Vasile Blaga, și fondatoarea Siveco, Irina Socol.

Hotărârea Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ion Krech a fost arestat preventiv în luna iunie, la acel moment fiind emis mandat de arestare și pe numele lui Relu Fenechiu, cercetat în aceeași cauză.

Krech este acuzat de procurori că, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației din MJ, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister și membru în comisia de licitație, în perioada 2012 — 2013, a pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme de software, suma de 239.000 euro în trei tranșe.

Procurorii spun că banii au fost pretinși și primiți pentru ca Ion Krech să sprijine această firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect al MJ, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA.

"Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiași intermediar, suspectul Ion Krech a remis reprezentanților firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, suspectul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă. De asemenea, în schimbul banilor pretinși și primiți, suspectul Ion Krech a asigurat și buna derulare a contractului, a susținut și a fundamentat note interne, a semnat fișe de acceptanță, acte adiționale și a ajutat la deblocarea plăților, atunci când au intervenit astfel de probleme", au reținut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea proiectului cu Ministerul Justiției și pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acționar majoritar Ministerul Sănătății, aceeași firmă de software i-a dat lui Relu Fenechiu, la acea dată deputat, suma de 620.000 euro.

DNA a anunțat, vineri, că Relu Fenechiu a recunoscut comiterea faptelor de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani reținute în sarcina sa, dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției fiind trimise la Tribunalul București.

Astfel, Relu Fenechiu a declarat în prezența avocatului său că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătorești), anchetatorii dispunând și măsura sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin fostului ministru.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...