Prahova: Trupul alpinistei decedate în Bucegi ar putea fi recuperat joi, dacă se menţine prognoza meteo

Prahova: Trupul alpinistei decedate în Bucegi ar putea fi recuperat joi, dacă se menţine prognoza meteo

Trupul alpinistei din Braşov care a decedat, săptămâna trecută, în timp ce încerca să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor ar putea fi recuperat joi, dacă prognoza meteo se menţine, se arată într-o informare postată, luni, de Serviciul Public Judeţean Salvamont Prahova.

Potrivit sursei citate, recuperarea nu a putut fi realizată până la această dată din cauza vremii nefavorabile, Masivul Bucegi fiind timp de mai multe zile sub incidenţa codurilor roşu şi portocaliu de vânt puternic.

"În zilele de 14, 15, 16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidenţa codurilor roşu şi portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfăşurarea operaţiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă şi riscul de avalanşă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observă că şi în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic, în data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operaţiune de extragere. Suntem în legătură permanentă cu DSU şi IGAv, avem pregătită echipa de intervenţie, iar când condiţiile meteo vor permite vom realiza această operaţiune. Suntem obişnuiţi cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanşelor, timpii de intervenţie, resursele umane şi tehnice, condiţii meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenţia aero este soluţia cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operaţiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă. Suntem conştienţi că durerea aparţinătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operaţiune la bun sfârşit", se arată în mesajul postat pe pagina Salvamont Prahova.

O alpinistă experimentată a decedat după ce a căzut în munţii Bucegi în timp ce încerca să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor, trupul acesteia neputând fi deocamdată recuperat din cauza vremii nefavorabile, a anunţat, joi, Serviciul Salvamont Buşteni.

Potrivit sursei citate, accidentul s-a petrecut chiar de ziua de naştere a femeii, care era din Braşov.

Se pare că victima a plecat singură, miercuri, pe traseu, iar pe la amiază nu a mai răspuns la telefon, astfel că familia îngrijorată a cerut sprijinul salvatorilor montani.

Apelul a fost primit de echipele Salvamont Buşteni şi Salvamont Prahova în jurul orei 18,00, dar din cauza viscolului puternic şi a transportului de zăpadă, deplasarea salvatorilor aflaţi pe Platoul Bucegi a fost imposibilă.

"O altă echipă a plecat din Buşteni pe urmele fetei, dar când a ajuns în zona de creastă, vântul puternic a şters urmele celei dispărute şi aceasta nu a putut fi găsită. Azi dimineaţă, pe lumină, o altă echipă a reuşit să localizeze victima. Era căzută pe un versant sud-estic, fără semne vitale", preciza, la acel moment, Salvamont Buşteni.

Pentru că terenul este foarte accidentat în zonă, iar accesul este dificil, s-a solicitat ajutorul unui elicopter. După mai multe încercări de extragere prin troliere, misiunea a fost anulată din cauza rafalelor puternice şi a riscului de avalanşă generat de aeronavă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”