Premierul chinez Li Keqiang: China nu are intenţia de a diviza Uniunea Europeană

Premierul chinez Li Keqiang: China nu are intenţia de a diviza Uniunea Europeană

Premierul chinez Li Keqiang a respins acuzaţiile potrivit cărora Beijingul doreşte să provoace divizare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, relatează luni agenţia DPA.

''Susţinem ferm procesul de integrare europeană şi salutăm o Europă unită şi prosperă'', a declarat premierul chinez într-un articol publicat luni în cotidianul german Handelsblatt, înainte de summit-ul UE-China ce va avea loc marţi la Bruxelles.

În opinia premierului Li, cooperarea intensă a Beijingului cu ţările est-europene ''a contribuit la dezvoltarea mai echilibrată şi la unitatea Uniunii Europene şi a avut un rol complementar util pentru relaţiile dintre China şi UE''. El consideră că între China şi UE există de departe mai multe interese comune decât divergenţe.

China a fost acuzată că divizează UE printr-o cooperare specială cu statele est-europene. Discuţiile de la o reuniune anuală dintre premierul Li Keqiang şi şefii de guvern din 16 ţări central- şi est-europene în 2018 au provocat preocupare la Bruxelles. Pe agenda reuniunii s-a aflat cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, tehnologia şi turismul.

Diplomaţi din cadrul UE s-au plâns în legătură cu strategia chinezească ''divide et impera'' (dezbină şi stăpâneşte) ce are drept scop subminarea unităţii europene.

În articolul din Handelsblatt, Li Keqiang a subliniat că Beijingul este gata să-şi extindă şi mai mult cooperarea cu Europa în domenii precum prezervarea Acordului de la Paris privind climatul, promovarea unei dezvoltări sustenabile, aderarea la acordul privind programul nuclear iranian şi lupta împotriva terorismului. În plus, discuţiile pe teme precum reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) ar trebui intensificate.

Potrivit comisarului european Guenther Oettinger, China este cea care profită cel mai mult de pe urma disputei actuale privind Brexit-ul. ''Europa este paralizată'', a declarat politicianul conservator german în cotidianul Welt. UE este ocupată de peste doi ani cu problema ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. ''Aceasta costă timp şi eforturi, nervi şi bani'', a afirmat Oettinger. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

3 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!