Premierul grec, în Israel, cu speranţa de a relansa turismul

Premierul grec, în Israel, cu speranţa de a relansa turismul

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis efectuează marţi o vizită în Israel într-o demonstraţie a încrederii în măsurile anticoronavirus luate în cele două ţări, Atena sperând să poată relansa turismul afectat de pandemie, potrivit Reuters.

Împreună cu Grecia, Israelul şi Cipru sunt parteneri în proiecte energetice în Mediterana orientală, Mitsotakis avertizând totodată cu privire la eforturile de explorare ale Turciei.

Israelul consideră vizita drept o oportunitate de a diminua opoziţia europeană faţă de proiectul său de anexare a teritoriilor ocupate în Cisiordania.

Sperând să salveze sectorul turistic în această vară, Grecia şi-a deschis luni aeroporturile în special pentru călătorii din UE. Reuters aminteşte că, în ultimii ani, aproape un milion de turişti israelieni au vizitat Grecia anual.

"Sunt sigur că zborurile din Israel se vor relua cât de curând", şi-a exprimat încrederea premierul Mitsotakis în paginile celui mai vândut ziar israelian Yedioth Ahronoth, înainte de sosirea sa în Israel. "Doresc să fac din Grecia destinaţia sigură din Europa", a subliniat şeful executivului elen.

Mitsotakis a declarat că înţelegerea greco-israeliano-cipriotă cu privire la explorările energetice "nu este îndreptată împotriva cuiva şi nici nu aparţine exclusiv cuiva", dar a acuzat Turcia că încearcă să exercite un control politic şi militar asupra regiunii.

"Turcia este binevenită dacă renunţă la visele sale imperialiste privind conducta şi să coopereze cu noi ca parteneri egali, respectând legea, şi nu să se comporte ca bătăuşul cartierului", a declarat Mitsotakis, citat de Reuters.

La rândul său, Turcia susţine că acţionează în virtutea drepturilor sale suverane.

Israelul declară că planificata anexare a coloniilor israeliene şi a văii strategice a Iordanului din Cisiordania este conformă planului american de reglementare a conflictului cu palestinienii, dar Uniunea Europeană a declarat că aceasta "nu va trece fără o ripostă".

"Sperăm ca Grecia să devină o ancoră a sprijinului pentru noi în cadrul Uniunii", a declarat ambasadorul israelian la Atena, Yossi Amrani, la postul de radio al armatei israeliene, întrebat cu privire la planul de anexare.

Mitsotakis a spus că intenţionează să discute de asemenea şi cu liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abas, la revenirea sa în Grecia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lunetista fotomodel, brazilianca Thalito, ucisă într-un atac al rușilor în Harkov

2 VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

3 „Iadul pe pământ” / Mărturisirile unor soldaţi ucraineni de pe frontul din Est

4 VIDEO Avionul „glorios” cu care Putin spera să câștige în Ucraina, un dezastru. Su-34 cade din cer

5 Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk