Premierul Scott Morrison şi-a cerut scuze după ce a susţinut că ''nu a existat sclavie'' în Australia

Premierul Scott Morrison şi-a cerut scuze după ce a susţinut că ''nu a existat sclavie'' în Australia

Premierul australian Scott Morrison şi-a cerut scuze după ce a fost criticat pentru că a susţinut că "nu a existat sclavie" în Australia, informează vineri dpa.

"Comentariile mele nu aveau intenţia de a jigni şi, dacă am făcut asta, regret profund şi îmi cer scuze", a spus Morrison vineri, într-o conferinţă de presă.

În ultimele zile, unele monumente, dat fiind rolul pe care persoanele pe care le înfăţişează l-au avut în istoria comerţului cu sclavi, au fost demontate în mai multe ţări, ca parte a mişcării globale tot mai ample Black Lives Matter.

Morrison a abordat subiectul când a fost întrebat despre o posibilă înlăturare în Regatul Unit a unor statui precum cea a Căpitanului James Cook, care a revendicat Australia drept posesiune britanică în 1770.

"(Australia) era un loc destul de dur. Însă nu exista sclavie în Australia", a spus Morrison joi la postul de radio Sydney's 2GB.

Însă criticii lui au subliniat că a existat sclavie în Australia, menţionând cazul insularilor din Pacificul de Sud care au fost răpiţi şi forţaţi să lucreze într-un sistem de semisclavie pe câmpurile de trestie de zahăr în Australia, într-o perioadă ce s-a întins de la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX, când au fost aduşi mai mult de 62.500 de oameni.

De asemenea, australieni aborigeni au fost capturaţi şi obligaţi să muncească fără să primească niciun ban, timp de multe decenii.

" Este absolut evident că atunci când legi oamenii cu lanţul de gât şi îi obligi să meargă 300 de kilometri, iar apoi să lucreze în ferme de vite pentru baroni non-indigeni, asta înseamnă sclavie", a declarat istoricul indigen Bruce Pascoe la postul de radio australian ABC, vineri dimineaţa.

Morrison a spus că nu este de niciun folos "să se intre într-o interminabilă discuţie istorică despre asta". "Recunosc că au existat tot felul de practici îngrozitoare. Nu neg aceasta", a declarat el vineri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...