Premierul Valoniei amenință cu sistarea negocierilor dacă nu încetează presiunile pentru acceptarea acordului CETA

Premierul regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, a declarat marți că nimeni nu poate forța parlamentul acesteia să cedeze presiunilor pentru a accepta tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), a cărui semnare, prevăzută pentru joi, este în continuare incertă din cauza opoziției Valoniei față de unele prevederi ale acestui tratat, transmite AFP.

'Nu putem fi forțați să cedăm în fața presiunilor', a avertizat Paul Magnette la sosirea la o reuniune a celor cinci entități federale ce compun Belgia, convocată la inițiativa ministrului belgian de externe, Didier Reynders. Premierul valon a adăugat că va 'sista negocierile' dacă aceste presiuni nu încetează.

Valonii s-au arătat deja iritați de ultimatumul pe care Uniunea Europeană l-a dat Belgiei ca până până luni seară să ia o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care Paul Magnette a apreciat că 'nu este compatibil cu procesul democratic'.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor regiunilor sale. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia a respins acordul.

Documentul ar trebui semnat la summitul UE-Canada, programat pentru joi, dar care ar putea fi anulat dacă până atunci nu se ajunge la o înțelegere cu Valonia. Totuși, Comisia Europeană a refuzat marți să se pronunțe asupra acestui summit și a cerut 'răbdare'.

'Comisia Europeană continuă să depună eforturi pentru un rezultat pozitiv la discuțiile în urma cărora UE și Canada ar putea semna' acordul, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al executivului comunitar. 'Belgia încă își elaborează poziția (...) Respectăm acest lucru (...) Ceea ce trebuie acum este răbdare', a adăugat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …