Premierul Valoniei amenință cu sistarea negocierilor dacă nu încetează presiunile pentru acceptarea acordului CETA

Premierul regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, a declarat marți că nimeni nu poate forța parlamentul acesteia să cedeze presiunilor pentru a accepta tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), a cărui semnare, prevăzută pentru joi, este în continuare incertă din cauza opoziției Valoniei față de unele prevederi ale acestui tratat, transmite AFP.

'Nu putem fi forțați să cedăm în fața presiunilor', a avertizat Paul Magnette la sosirea la o reuniune a celor cinci entități federale ce compun Belgia, convocată la inițiativa ministrului belgian de externe, Didier Reynders. Premierul valon a adăugat că va 'sista negocierile' dacă aceste presiuni nu încetează.

Valonii s-au arătat deja iritați de ultimatumul pe care Uniunea Europeană l-a dat Belgiei ca până până luni seară să ia o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care Paul Magnette a apreciat că 'nu este compatibil cu procesul democratic'.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor regiunilor sale. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia a respins acordul.

Documentul ar trebui semnat la summitul UE-Canada, programat pentru joi, dar care ar putea fi anulat dacă până atunci nu se ajunge la o înțelegere cu Valonia. Totuși, Comisia Europeană a refuzat marți să se pronunțe asupra acestui summit și a cerut 'răbdare'.

'Comisia Europeană continuă să depună eforturi pentru un rezultat pozitiv la discuțiile în urma cărora UE și Canada ar putea semna' acordul, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al executivului comunitar. 'Belgia încă își elaborează poziția (...) Respectăm acest lucru (...) Ceea ce trebuie acum este răbdare', a adăugat el.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X