Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi familia sa se află în Emiratele Arabe Unite (oficial)

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi familia sa se află în Emiratele Arabe Unite (oficial)

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat miercuri că preşedintele afgan Ashraf Ghani se află pe teritoriul acestui stat din Golf, după ce a părăsit ţara duminică în urma preluării puterii de către talibani, transmit Reuters şi AFP.

'Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al EAU poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Ashraf Ghani şi familia sa în ţară din motive- considerente umanitare', a anunţat instituţia într-un comunicat citat de agenţia oficială WAM.

Ashraf Ghani a declarat, duminică, că a plecat din ţară, dar fără a preciza unde anume, pentru a se evita o 'baie de sânge', recunoscând că 'talibanii au câştigat'.

Ghani s-a declarat convins că 'nenumăraţi patrioţi ar fi fost ucişi şi Kabulul ar fi fost distrus' dacă el ar fi rămas în Afganistan.

'Talibanii au câştigat cu judecata săbiilor şi puştilor lor şi sunt în prezent responsabili de onoarea, posesia şi auto-prezervarea ţării lor', a adăugat el într-un mesaj pe Facebook.

După plecarea sa din ţară, au circulat mai multe zvonuri cu privire la destinaţia sa: Tadjikistan , Uzbekistan, Oman şi, în fine, EAU.

Nu este prima dată când acest stat bogat din Golf primeşte pe teritoriul său lideri căzuţi în dizgraţie în ţările lor.

Anul trecut, fostul rege al Spaniei Juan Carlos s-a exilat în Emirate în timp ce justiţia din ţara sa ancheta cu privire la suspiciunile de corupţie care îl vizau.

În 2017, emiratul Dubai i-a oferit găzduire fostului prim-ministru thailandez Yingluck Shinawatra, care fusese condamnată în contumacie la 5 ani de detenţie.

Şi fostul premier pakistanez Benazir Bhutto s-a aflat în exil în Emirate din 1999 până la întoarcerea în ţară, în octombrie 2007.

EAU, Arabia Saudită şi Pakistan au recunoscut regimul taliban atunci când acesta s-a aflat la putere între 1996 şi 2001.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”