Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, îi îndeamnă pe polonezi să-şi depăşească divergenţele

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat duminică pe polonezi să-şi depăşească disputele "prea intense", într-un moment în care ţara lor pare polarizată, în ziua în care marchează centenarul independenţei, transmite AFP.

"Ştiu că astăzi ne certăm între noi în legătură cu forma republicii, viitorul statului nostru şi ştiu că uneori aceste certuri sunt prea puternice. Polonia, iartă-ne", a spus polonezul Tusk, aflat în vizită la Varşovia, aclamat de circa o mie de simpatizanţi, între care mai mulţi foşti miniştri liberali şi primarul capitalei poloneze Rafal Trzaskowski.

Tusk s-a referit la polemica dintre conservatorii aflaţi la putere şi opoziţia centristă, dar şi Comisia Europeană în ce priveşte reformele din justiţie.

În acelaşi timp, un marş al "independenţei" programat pentru duminică după amiaza la Varşovia a creat noi tensiuni şi incertitudini, având în vedere rolul extremei drepte. Ultima sa ediţie, de acum un an, a fost o ocazie ca unele mici grupări extremiste să lanseze sloganuri naţionaliste, rasiste şi chiar antisemite, care au atras comentarii defavorabile din străinătate.

Concurată de ceremoniile Armistiţiului de la Paris, Varşovia nu a putut conta duminică pe nicio prezenţă străină marcantă, în afara lui Tusk, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European. Donald Tusk, considerat un posibil candidat la preşedinţia Poloniei în 2020, a luat cuvântul la festivităţile centenarului independenţei poloneze după ce a depus o jerbă la monumentul mareşalului Jozef Pilsudski, părintele independenţei din 1918.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

5 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea