Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat explicit vineri angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.

La conferința de presă comună după întâlnirea la Casa Albă cu omologul său român, Klaus Iohannis , Trump a răspuns a răspuns unei întrebări privind amenințarea reprezentată de Rusia și o eventuală reacție americană la o agresiune militară împotriva unui stat membru NATO: "Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5".

Întrebarea menționase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care "consideră Rusia o amenințare la adresa securității și păcii în regiune".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria