Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat explicit vineri angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.

La conferința de presă comună după întâlnirea la Casa Albă cu omologul său român, Klaus Iohannis, Trump a răspuns a răspuns unei întrebări privind amenințarea reprezentată de Rusia și o eventuală reacție americană la o agresiune militară împotriva unui stat membru NATO: "Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5".

Întrebarea menționase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care "consideră Rusia o amenințare la adresa securității și păcii în regiune".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului