Președintele Filipinelor ordonă consilierilor americani să părăsească sudul țării

Președintele Filipinelor ordonă consilierilor americani să părăsească sudul țării

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat luni că a ordonat tuturor consilierilor din forțele speciale americane care asistă trupele combatante împotriva insurgenților separatiști musulmani în sudul Filipinelor să părăsească această zonă, relatează AFP.

În cursul unei reuniuni a funcționarilor guvernului la Davao, cel mai mare oraș din sudul Filipinelor, șeful statului a afirmat că alinierea țării sale la Occident este cauza insurecției musulmane care persistă în sudul țării.

"Musulmanii vor deveni și mai agitați. Dacă văd un american, ei îl vor ucide", a adăugat el.

În timpul discursului său, Duterte a arătat fotografii și a citat relatări referitoare la musulmani uciși de forțele americane la începutul secolului al XX-lea, când Filipinele fuseseră colonie americană până în 1946.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ernesto Abella, a declarat că anunțul de luni "reflectă o nouă orientare spre o politică externă independentă".

Aflat în fruntea țării de la sfârșitul lunii iunie, după ce fusese ales președinte în mai, Rodrigo Duterte a relansat eforturile pentru a ajunge la acorduri de pace cu rebeliunile comunistă și musulmană și a pune capăt deceniilor de violențe care au făcut peste 150.000 de morți.

În august, el a reluat negocierile de pace cu cea mai importantă organizație separatistă musulmană, Fronto Moro islamică de eliberare, care luptă din 1970 pentru independența regiunilor cu populație majoritar musulmană.

Consilierii militari americani prezenți în regiune antrenează forțele filipineze, dar nu au dreptul să participe la confruntări decât în situații de autoapărare.

Anterior, circa 500 până la 600 de militari americani erau desfășurați pe insula Mindanao (sud), dar în 2014 ministrul filipinez al apărării Voltaire Gazmin anunțase că numărul lor s-ar fi redus la 200.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante