Preşedintele INS: Cele mai multe din sursele de date sunt deţinute de companii private, orientate spre profit

Preşedintele INS: Cele mai multe din sursele de date sunt deţinute de companii private, orientate spre profit

Cea mai mare parte din sursele de date este deţinută de entităţi private, care sunt orientate spre profit, iar în aceste condiţii institutele naţionale de statistică trebuie să îşi combine forţele pentru binele societăţii, se menţionează în mesajul transmis luni de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, la începerea conferinţei internaţionale "Utilizarea R în statistica oficială".

"Cele mai multe din sursele de date sunt deţinute de entităţi private, care sunt orientate spre profit. De aceea, pentru noi (institutele de statistică - n. r.) este important să găsim terenul comun şi să ne combinăm forţele pentru beneficiul societăţii. Brandul nostru este un mare avantaj în acest joc. De asemenea, este important să creăm parteneriate viabile cu alte organizaţii din domeniul public, care să rezulte în baze de date comune. Statistica oficială poate fi un instrument eficient pentru modernizarea administraţiilor naţionale publice prin cooperarea dintre actorii principali", a spus preşedintele INS.

Tudorel Andrei consideră că în prezent se produc mai multe date decât pot fi procesate prin instrumentele clasice ale statisticii, existând o abundenţă tot mai mare de informaţii.

"Instrumentele pe care statistica oficială le foloseşte trebuie să se adapteze la noua realitate cu care ne confruntăm. Trebuie să realizăm că astăzi se produc mai multe date decât putem să procesăm, iar instrumentele clasice ale statisticii nu mai sunt potrivite. Folosind 'big data' şi statisticile 'smart', nu mai e nevoie să facem 'sampling', deoarece putem folosi întregi seturi de date. Există din abundenţă surse care pot fi folosite: date din telefonul mobil, date din social media, date din scannere", se precizează în mesajul transmis de preşedintele INS.

Acesta a amintit că informaţiile de tip "big data" sunt esenţiale pentru modernizarea statisticii în lumea globalizată.

"Subiectul summitului este esenţial pentru organizaţiile noastre, nu numai pentru viitorul apropiat, ci şi pentru prezent. Cred că găsirea unei metode potrivite care să lanseze potenţialul statisticii 'smart' şi a 'big data' este esenţială pentru a accelera procesul de modernizare, într-o lume globalizată şi într-o societate digitală. Fostul director general al Eurostat a arătat că statistica este ştiinţa de învăţa din date, din informaţii, dar aş vrea să subliniez că statistica măsoară viaţa. Astfel că este crucial pentru noi să găsim noi surse de date şi noi metode de analiză care să capteze realitatea şi să o transforme în cifre. În acest scop, organizaţia noastră trebuie să identifice noi surse de date din sectoarele privat şi public", a arătat şeful INS.

Tudorel Andrei consideră că resursa umană este esenţială pentru modernizarea activităţii de statistică, mai ales în contextul concurenţei cu companiile private.

"Un element crucial în procesul de modernizare (al statisticii - n. r.) este reprezentat de resursele umane. Avem nevoie de angajaţi de înaltă calificare, dar şi de un standard profesional la nivel european. Un statistician poate avea orice pregătire academică, dar trebuie să aibă un set complet de competenţe, foarte clar definite. În fiecare zi concurăm cu sectorul privat, deci este esenţial pentru organizaţia noastră să îmbunătăţească relaţia cu mediul academic şi cu institutele de cercetare. Întâi, trebuie să găsim cercetători specializaţi în domenii sensibile şi problematice, cum ar fi măsurarea bogăţiei sau migraţia internaţională. În al doilea rând, creşterea deschiderii organizaţiei noastre este o modalitate bună de a ne creşte credibilitatea. Acest lucru este esenţial în era post-adevăr", se mai spune în mesajul semnat de preşedintele INS. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Rareș Bogdan / Îl asigur pe Ludovic Orban că va avea un contracandidat „foarte puternic” la șefia PNL

4 Istoria care nu se predă la şcoală. Cum pregătea CIA răsturnarea regimului comunist din România: operaţiunea Q…

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia