Preşedintele Iranului a plecat spre Venezuela, într-un turneu care mai include Cuba şi Nicaragua

Preşedintele Iranului a plecat spre Venezuela, într-un turneu care mai include Cuba şi Nicaragua

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a plecat luni spre Venezuela, unde va fi primit de omologul său Nicolas Maduro, în prima sa oprire dintr-un turneu în America Latină care mai include vizite în Cuba şi Nicaragua.

"Poziţia noastră comună cu aceste trei ţări este opoziţia faţă de sistemul hegemonic şi unilateral", a declarat Raisi, cu referire la Statele Unite, cu puţin timp înainte de plecare, potrivit agenţiei de presă Mehr, scrie Agerpres.

Liderul iranian a descris relaţiile cu Caracas, Havana şi Managua ca fiind "strategice" şi a spus că vizita va reprezenta un "punct de cotitură" în aprofundarea legăturilor.

Pe timpul celor cinci zile ale vizitei, Raisi va fi însoţit de o amplă delegaţie politică, economică şi ştiinţifică.

Aceasta este prima călătorie a lui Raisi în America Latină de la preluarea mandatului în august 2021. Până acum, el s-a concentrat pe vizite în regiune pentru a consolida relaţiile cu vecinii Iranului.

În plus, el a călătorit de asemenea în Rusia în ianuarie 2022 pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin şi a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York.

Iranul are legături strânse cu Venezuela, Nicaragua şi Cuba, cimentate de opoziţia lor reciprocă faţă de SUA.

Relaţiile dintre Teheran şi Caracas au fost foarte strânse încă de pe vremea fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) şi s-au consolidat de atunci.

În ultimii ani, Iranul a devenit unul dintre principalii aliaţi ai guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, în special din 2020, când Venezuela s-a confruntat cu o penurie de benzină, iar Caracas a apelat la Teheran pentru combustibil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?