Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Preşedintele Mexicului afirmă că ţara sa nu-i va aresta pe migranţii care traversează frontiera cu SUA

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a dezminţit marţi că s-a dat ordin militarilor să-i interpeleze pe migranţii clandestini care traversează frontiera cu SUA, în cadrul unui acord privind imigraţia încheiat cu Washingtonul, relatează AFP.

''Nici un ordin nu a fost dat în acest sens (...). Nu este rolul nostru'', a declarat şeful statului mexican în conferinţa sa de presă cotidiană.

O fotografie a AFP, realizată în weekend, arată două femei şi o fetiţă arestate de către membri puternic înarmaţi ai Gărzii Naţionale în momentul în care ele încearcă să traverseze fluviul de frontieră Rio Bravo, în Ciudad de Juarez (nord), pentru a ajunge în SUA. Imaginea a provocat indignare şi a stârnit un val de critici împotriva politicii migratorii a guvernului mexican.

Numeroşi mexicani au estimat că această arestare arată că desfăşurarea militară la frontiera de nord a ţării reprezintă ''un zid invizibil'', referire la promisiunea de campanie a preşedintelui american Donald Trump de a ridica un zid între cele două ţări pe cheltuiala Mexicului.

''Nu acestea sunt ordinele pe care ei le au. Nu sunt acolo pentru a face această treabă. Aceasta este activitatea autorităţilor din domeniul migraţiei, nu a armatei'', a continuat Obrador. ''Urmează să examinăm acest caz pentru ca să nu fie comis nici un abuz'', a subliniat el, adăugând: ''Trebuie să evităm orice confruntare cu guvernul SUA''.

AFP notează că aceste declaraţii contravin celor făcute luni de către ministrul apărării, Luis Cresencio Sandoval.

Intrebat despre posibilitatea ca armata şi Garda Naţională (formată din militari şi poliţişti federali) nu numai să intercepteze migranţi în timpul traversării teritoriului mexican, ci şi să-i aresteze când încearcă să treacă frontiera cu SUA, ministrul a răspuns afirmativ.

''Considerând că migraţia (clandestină) nu este o infracţiune, ci un delict administrativ, noi îi vom aresta şi îi vom pune la dispoziţia autorităţilor'' din domeniul migraţiei, a indicat Sandoval.

La sfârşitul lui mai, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune tarife vamale la toate produsele mexicane importate în SUA dacă Mexicul nu frânează valul de migranţi clandestini proveniţi din America Centrală.

Pe 7 iunie, cele două ţări au ajuns la un acord: SUA i-au dat un termen de 45 de zile Mexicului pentru a lua măsuri. Mexicul a desfăşurat deja 15.000 de oameni la frontiera de nord şi 6.500 la frontiera cu Guatemala, în sudul ţării. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul sondaj pentru Dăncilă și PSD! Gâdea și Antena 3, preș la picioarele lui Iohannis după întâlnirea cu…

2 SCANDAL în PSD! Dăncilă a negociat cu frații Ciocan preluarea organizației de la Olt! Stănescu a aflat și a lu…

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 „Scheleții” USL! Anchetă DNA, cu sprijinul OLAF, privind comisioane de milioane de euro care au mers și la cam…

5 Marte, pământ românesc! Norica Nicolai susține că ALDE a obținut 15% la alegeri, dar a fost furată: Oamenii îm…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj