Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de cetățeni; modificările din anul 2000, neconstituționale

Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de cetățeni; modificările din anul 2000, neconstituționale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat vineri neconstituționale mai multe modificări la Legea Supremă, operate în anul 2000, inclusiv cea care prevede ca președintele republicii să fie ales de către parlament, informează Radio Chișinău și Unimedia. Curtea Constituțională a stabilit ca, după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului să fie ales prin vot direct.

Instanța supremă și-a motivat decizia inclusiv prin faptul că în anul 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția, au fost operate modificări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională. De asemenea, Curtea Constituțională constată că alegerea președintelui de către parlament a provocat crize politice în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă în luna noiembrie de un grup de deputați ai Partidului Liberal Democrat (PLDM), în care erau contestate modificările la Legea Supremă din 2000.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski