Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a făcut publică marţi intenţia de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 31 martie, promiţând să lanseze procesul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează AFP.

"Sentimentul unei profunde responsabilităţi în faţa ţării mele, a compatrioţilor mei (...) m-a motivat să înaintez încă o dată candidatura mea la funcţia de preşedinte al Ucrainei", a declarat Poroşenko, ales în 2014 în urma mişcării prooccidentale Maidan, în timpul unei reuniuni a susţinătorilor săi la Kiev.

"Le cer alegătorilor un nou mandat pentru a garanta caracterul ireversibil al integrării noastre europene şi euro-atlantice (...), pentru a reînnoi integritatea teritorială a Ucrainei şi a aduce pace în Ucraina", a continuat el.

Poroşenko a promis că va depune în 2024, la finalul unui nou mandat, o cerere oficială de aderare a Ucrainei la UE şi pentru obţinerea de la NATO a unui plan de acţiune în vederea aderării.

"Doar o aderare deplină la UE şi NATO va garanta în mod definitiv şi ireversibil independenţa şi securitatea noastră", a subliniat şeful statului ucrainean.

Supranumit "regele ciocolatei" pentru că a făcut avere în industria dulciurilor, fostul miliardar în vârstă de 53 de ani a fost ales preşedinte în mai 2014 după ce manifestaţii de amploare care au avut loc la Kiev au dus la destituirea predecesorului său şi la o criză deschisă cu Rusia vecină.

Ajuns la putere într-un moment critic pentru Ucraina, acest bărbat impozant şi cu o lungă carieră politică promitea atunci să stăvilească corupţia omniprezentă, să adopte reforme de fond şi să pună capăt "în câteva zile" conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării, conflict care a făcut de atunci peste 10.000 de morţi.

Chiar dacă înfiinţarea în Ucraina a unei Biserici Ortodoxe independente de tutela religioasă a Moscovei a dat un mic impuls popularităţii sale, realegerea lui este departe de a fi sigură.

Poroşenko este devansat în sondaje de fostul premier populist Iulia Timoşenko şi se află pe poziţii de egalitate cu un rival neaşteptat, popularul comediant Volodymyr Zelenski.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”