Preşedintele ucrainean Poroşenko a discutat cu apropiaţi ai militarilor arestaţi de Rusia în Marea Neagră

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat marţi cu circa 15 apropiaţi ai militarilor capturaţi de Rusia în timpul unei confruntări maritime care a avut loc la sfârşitul lui noiembrie în Marea Neagră, promiţându-le că va lupta pentru eliberarea acestora, informează AFP.

"Nu se va face niciun compromis" în ceea ce priveşte soarta lor, a dat asigurări Poroşenko în timpul acestei întâlniri, marcată de îmbrăţişări şi lacrimi. "În primul rând, militarii trebuie să se întoarcă acasă", declară preşedintele ucrainean în înregistrarea video difuzată de preşedinţia Ucrainei.

Rusia a sechestrat, cu utilizarea armelor, trei nave militare ucrainene cu 24 de marinari la bord, declanşând cel mai grav conflict cu Kievul din ultimii ani. Incidentul a avut loc în Marea Neagră în timp ce navele încercau să ajungă în Marea Azov, în largul peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Acuzaţi de Rusia că au intrat ilegal în apele teritoriale ruseşti, militarii ucraineni, dintre care cel puţin trei au fost răniţi în această confruntare, au fost plasaţi în detenţie provizorie în Crimeea, apoi transferaţi la Moscova. Ei au fost inculpaţi de trecere ilegală a frontierei şi riscă până la şase ani de închisoare, a anunţat marţi, pentru AFP, Mykola Polozov, avocatul ucrainean al unuia dintre militari.

În opinia Ucrainei, aceşti militari sunt "prizonieri de război" şi nu pot fi judecaţi de justiţia rusă. "Nu tribunalele voastre injuste trebuie să-i judece pe băieţii noştri, care au statutul de prizonieri de război", a declarat marţi Poroşenko.

Acest incident reprezintă prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexarea, în 2014, de către Rusia a peninsulei Crimeea şi după declanşarea în acelaşi an a unui conflict armat în estul Ucrainei, între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Această confruntare a realimentat temerile privind o mai amplă escaladare a tensiunilor între cele două foste republici sovietice. Chiar dacă ţările occidentale susţin Ucraina în acest conflict, cerându-i Moscovei să elibereze militarii şi navele ucrainene, ele le-au cerut ambelor ţări să dea dovadă de reţinere.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!