Presiuni infernale pe instanță în dosarul Gala Bute. Băsescu scoate de la saltea artileria grea pentru a-și salva pisicuța care ar putea zgâria rău...

Presiuni infernale pe instanță în dosarul Gala Bute. Băsescu scoate de la saltea artileria grea pentru a-și salva pisicuța care ar putea zgâria rău...

Presiuni infernale pe instanță în dosarul Gala Bute. Băsescu scoate de la saltea artileria grea pentru a-și salva pisicuța care ar putea zgâria rău...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, vineri, publicității un comunicat sibilinic, însă surse din magistratură au explicat pentru  G4Media.ro că semnalul de alarmă tras de magistraţi se referă la Comisia parlamentară de control a SRI, care se implică în dosarul Gala Bute. Comunicatul ICCJ vine după ce preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a anunţat că va solicita serviciului de informaţii detalii în privinţa existenţei unui plan de cooperare cu DNA în dosarul Gala Bute. La rândul lui, demersul lui Manda vine după solicitarea Elenei Udrea către comisia SRI de a cere declasificarea unei note secrete a SRI, prezentate de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, despre care fostul şef de stat a susţinut că viza cazul Gala Bute.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază necesar să reafirme importanţa respectării independenţei justiţiei, ca premisă a statului de drept şi garanţie fundamentală a procesului echitabil. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, responsabilitatea impusă acestuia care îi permite să soluţioneze o cauză exclusiv în baza legii şi a probelor, fără influenţe externe de orice natură.

Pentru garantarea independenţei justiţiei este esenţială păstrarea încrederii populaţiei în sistemul de justiţie, iar prezervarea acestei încrederi reclamă ca nicio altă autoritate să nu dea impresia că deciziile judecătoreşti ar putea fi influenţate în orice mod.

În considerarea acestui deziderat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie subliniază importanţa moderaţiei în discursul public legat de chestiunile privind justiţia şi, cu atât mai mult, în cele privind dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de etapa procesuală”, este comunicatul ICCJ emis astăzi, 25 mai.

“Ideea e că această comisie face verificări pe acest document, îl interpretează în sensul nevinovăţiei unui inculpat şi face adrese la SRI pentru a verifica dacă au fost echipe de anchetă în acest dosar, făcând probe la cererea unui inculpat. Aşadar, singurul caz de imixtiune a unei autorităţi a fost în dosarul Udrea”, au explicat pentru  G4Media.ro surse din magistratură.

Sesizarea lui Băsescu şi Udrea. Parlamentarii Comisiei SRI au luat miercuri în discuţie o sesizare a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, care a fost coroborată cu o sesizare anterioară trimisă comisiei de fostul preşedinte, Traian Băsescu.

“Am parcurs sesizarea pe care ne-a făcut-o dl. Traian Băsescu. Am coroborat această sesizare cu încă o sesizare care ne-a venit astăzi (miercuri – n.r.) din partea doamnei Udrea, prin avocat. Sunt o serie de lucruri pe care le-am şi concluzionat.

În primul rând, am hotărât să cerem SRI nota la care dl. Băsescu face referire şi pe care ne-a trimis-o. Avem numărul notei din data respectivă. Să vedem dacă acea notă pe care ne-a prezentat-o dl. Traian Băsescu este autentică.

Al doilea lucru, am hotărât să solicităm SRI planul de cooperare, pentru că în acea notă se vorbeşte de un plan de cooperare, cu un număr. Să vedem dacă a existat acel plan şi ce a presupus acest plan de cooperare între SRI şi DNA. Am hotărât să solicităm SRI să ne spună dacă în acea speţă penală sau speţe penale au existat acele echipe comune şi dacă au funcţionat acestea şi cum au funcţionat”, a declarat Claudiu Manda, miercuri, 23 mai, la Parlament. El a adăugat că, dacă nota ar fi reală, s-ar desprinde o serie de concluzii.

“Unu: că a existat cooperare între SRI şi DNA pe acea speţă, care are legătură cu Gala Bute.

Doi: că DNA a trimis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă în care spunea că nu a existat colaborare între SRI şi DNA pe baza protocolului, ci doar pe baza legii, deşi în notă se fac referiri la articole din protocol şi la acel plan de cooperare.

Trei: ce am sesizat este că în anul 2011 exista acea notă de informare de la SRI către DNA, în care se vorbea de persoane care sunt cumva în dosarul ‘Gala Bute’, unde existau suspiciuni de infracţiuni de corupţie, niciuna de ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar din câte am înţeles (…) persoanele respective au devenit martori sau martori denunţători şi inculpat a devenit doamna Udrea, deşi în acea informare nu se vorbeşte absolut deloc de doamna Udrea că ar fi vinovată cu ceva”. “Interesant este faptul că adresa era din 2011, nota respectivă, iar dosarul a început în 2015”, a completat preşedintele Comisiei SRI.

Context. Completul de 5 judecători al ICCJ care judecă dosarul Gala Bute a cerut DNA să precizeze ce probe din dosar au fost strânse în baza protocolului SRI-Parchet. DNA a răspuns ICCJ că a existat o colaborare cu SRI strict în baza legii, nu a protocolului. Potrivit DNA, suportul SRI a fost doar tehnic, adică ofiţerii serviciului au ajutat procurorii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică (MST) şi să facă constatări tehnico-ştiinţifice, în condiţiile în care SRI este autoritate unică desemnată în domeniul interceptării comunicaţiilor. Potrivit DNA, suportul SRI a fost şi unul informativ, în sensul că SRI a pus la dispoziţia procurorilor informaţiile deţinute, aşa cum au obligaţia legală atunci când în activitatea de culegere a informaţiilor află de săvârşirea unor posibile infracţiuni. Vezi răspunsul DNA către ICCJ aici.

Răspunsul DNA către ICCJ nu a mulţumit însă apărarea, aşa că atât fostul preşedinte al României, Tarian Băsescu, cât şi fostul ministru, Elena Udrea, s-au adresat Comisiei SRI.

Nota secretă prezentată de Băsescu. Mai mult, pe 16 mai, fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut public un document atribuit SRI care ar viza dosarul Gala Bute.

“Este un document strict secret al UM 0198 SRI din 9 noiembrie 2011, care mi-a parvenit acum câteva luni şi nu l-aş fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult, vă spun că documentul vorbeşte de oameni care se află într-un dosar penal care au săvârsit infracţiuni, dar despre care DNA nu spune mare lucru şi pentru a fi concludent, vă citesc câteva pasaje:

<<În temeiul art. 14 din Legea 14 din ’92 si art. 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă ICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale şi urmare a adresei noastre din 24 iunie 2011, respectiv planul de cooperare, vă comunicăm>>. Ce înţelegem este că protocolul a funcţionat din plin şi a existat un plan de cooperare între SRI şi DNA”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în plenul Senatului.

„Finalul documentului spune în conformitate <<cu dispoziţiile articolului 8 şi 57 din protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lânga ICCJ şi SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate informării procurorului de caz potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte fără a fi introduse în dosarul cauzei>>. Acest documet strict secret arată ca protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi SRI a funcţionat din plin, s-a întocmit un plan de acţiune şi informaţiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate şi avocatului şi inculpatilor” , a declarat Băsescu. Fostul preşedinte a susţinut că documentul prezentat de el ar viza dosarul gala Bute şi ar arăta mecanismul prin care se ajungea la politicieni.

„Asta probează de data aceasta un sistem. Îi prinzi şi pe miutitor şi pe cei mituiţi şi pentru a scăpa dau un nume de om politic important. Documentul vizează Gala Bute. Cei mentionaţi în document ori au fost disjunşi ori sunt denunţători după ce au dat şi 8 declaraţii”, a afirmat Traian Băsescu.

Cine face parte din completul de judecată. Sentinţa definitivă în dosarul Gala Bute va fi luată pe 5 iunie. Completul de 5 judecători este format din magistraţii: Mirela Sorina Popescu – preşedinte, Ionuţ Matei, Constantin Epure, Simona Cîrnaru şi Simona Encean. La fond, Elena Udrea a primit 6 ani cu executare. Între timp, ea a fugit în Costa Rica, unde a cerut azil politic.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

4 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

5 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?