Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prețul global al alimentelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani (FAO)

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a crescut cu 2,1% în luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă, atingând cel mai ridicat nivel de după luna ianuarie 2015, ca urmare a creșterii cotațiilor la zahăr dar și a prețurilor la export pentru cereale și uleiuri vegetale, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna ianuarie 2017, acest indice a ajuns la valoarea de 173,8 puncte, în creștere cu 3,7 puncte față de valoare din luna decembrie 2016 și cu 24,5 puncte (sau 16,4%) peste nivelul din luna ianuarie 2016.

Potrivit FAO, luna trecută prețul zahărului a crescut cu 9,9% comparativ cu luna decembrie, pe fondul estimărilor privind o producție mai mică în Brazilia, India și Thailanda. Prețul cerealelor a crescut cu 3,4%, iar prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 3,3%.

Economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian, a declarat că factori externi, inclusiv îngrijorările cu privire la politica comercială a președintelui SUA, Donald Trump, vor contribui probabil la creșterea volatilității prețurilor la alimente.

"Incertitudinile vor crea probleme pe piețele internaționale, de exemplu cu privire la locul de unde își va procura Mexicul porumbul de care are nevoie, dacă tendința actuala a relațiilor cu SUA, principalul său partener comercial, va continua", a spus Abbassian.

De asemenea, relațiile dintre Rusia și Ucraina, mari exportatori de cereale, vor avea și ele un impact asupra pieței, a adăugat Abbassian.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2016 — 2017, până la 2,592 miliarde tone, cu 15 milioane de tone (0,6%) peste estimările din decembrie, pe baza unor recolte peste așteptări în Australia și Rusia. De asemenea, FAO și-a îmbunătățit estimările privind stocurile mondiale de cereale la finele sezonului 2017 cu 11 milioane de tone până la nivelul record de 681 milioane tone, cu 3% (20 milioane de tone) mai mult decât în sezonul precedent.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HOPA! Arafat, aproape să fie luat de ambulanța penală. Nou dosar la DNA

2 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

3 „Bă românule, ce suflet ai să filmezi suferinţa a doi copii care se zbat să trăiască?” Da, oameni buni, s-a în…

4 O să aveți un șoc! Amănunte incredibile despre cele 4 Chine și complicitatea murdară a liderilor occidentali

5 Mafia PSD / Dăncilă i-a prelungit, la excepțional, fratelui țiitoarei lui Dragnea, mandatul de la Bruxelles. Ce …

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?