PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 17 - 23 APRILIE 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 17 - 23 APRILIE 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 17 - 23 aprilie 2017

*** Parlamentarii revin marți la serviciu, după sărbătorile de Paște.

Senatul a decis prin vot ca în săptămâna 17 — 22 aprilie plenul să se reunească marți, având în vedere că luni e zi liberă. Ziua de marți, care se va desfășura după tipicul unei zile de luni, va include, începând cu ora 13,00, Birou permanent, urmat de lucrări în grupurile parlamentare și plen de la ora 16,00. Sesiunea de vot pentru legile cu caracter organic va începe la ora 17,00. Miercuri dimineață va fi plen pentru dezbaterea de acte normative, iar după-amiază programul va continua cu lucrări în comisiile de specialitate. Senatorii au votat ca joi, 20 aprilie, să lucreze în comisii, pentru ca vineri și sâmbătă să se dedice activităților în teritoriu.

Și programul de lucru la Camera Deputaților este decalat cu o zi săptămâna viitoare, astfel că parlamentarii se vor reuni în plen marți. Tot marți sunt programate ședința Biroului permanent de la ora 14,00, ședințele grupurilor parlamentare de la ora 15,00, iar de la ora 16,00 — dezbateri în plen. Miercuri, deputații se reunesc de dimineață pentru declarații politice, urmate de dezbateri în plen și de la ora 13,00 vot final. De asemenea, miercuri și joi vor avea loc lucrări în comisii, iar vineri și sâmbătă — activități în teritoriu.

*** Comisiile juridice și de afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților se vor reuni joi într-o ședință comună la care va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Temele de discuție vor fi Mecanismul de Cooperare și Verificare și Cartea Albă privind viitorul Uniunii Europene.

*** Uniunea Salvați România va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică pe tema legii salarizării unitare și va iniția un proiect de lege de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, în condițiile în care perioada ocupării unei funcții de demnitate publică este considerată vechime în muncă, după cum a anunțat deputatul USR Cristian Seidler.

"Vom face noi săptămâna viitoare ceea ce Guvernul nu este capabil să facă: o dezbatere publică reală. Vom invita atât actorii sociali — sindicatele, cât și patronatele, pentru că, după părerea noastră, este un impact asupra întregii piețe a forței de muncă", a afirmat Seidler.

*** Săptămâna viitoare ar putea fi înființată o comisie de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. "Eu cred că săptămâna viitoare putem înființa comisia de anchetă", a declarat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, președintele PSD, Liviu Dragnea.

El a adăugat că, pe lângă foștii șefi ai SRI, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul președinte Traian Băsescu, vor fi chemați la comisie fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, șeful STS, Marcel Opriș, Vasile Blaga, dar și alte persoane.

În urma unor dezvăluiri publicate de Dan Andronic, acesta ar putea fi audiat, săptămâna viitoare, la Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI. Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, anunța marți că s-a decis audierea la comisie, săptămâna viitoare, a lui Dan Andronic în privința afirmațiilor acestuia referitoare la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009.

"În legătură cu afirmațiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicație, pot să vă spun: suntem atenți la tot ce se publică în presă legat de activitatea SRI și a cadrelor acestui serviciu. Nu ne-am propus în niciun moment să interferăm activitatea comisiei cu activitatea altor instituții ale statului. O implicare a SRI, a DNA, a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi foarte gravă și lucrul ăsta nu ar face decât să submineze bazele democratice ale statului român. După îndelungi consultări, am constatat cu toții că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să îl invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date și informații precise", a afirmat Țuțuianu.

*** Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura, în săptămâna 18 — 21 aprilie, un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă — PROCIV 2017.

"În perioada 18 — 21 aprilie, în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/ alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice", a informat IGSU.

Simulările vor începe pe 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 — 15,00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma "Exercițiu".

*** Comisia juridică a Senatului a amânat pentru 19 aprilie dezbaterea și întocmirea unui raport pentru proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a solicitat în urmă cu trei săptămâni senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege, precizând că se pregătesc și alte măsuri complementare menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției Sofia Mariana Moț a informat că pachetul legislativ se află în prezent în procedura avizării. Ea a propus ca de prevederile legii să beneficieze doar cei care execută pedepse în regim de detenție.

*** Festivalul Internațional al Luminii — Spotlight revine între 20 și 23 aprilie, cu o nouă ediție, în care, de la ora 20,30 la 23,00, Calea Victoriei va deveni pietonală între MNAR și Splaiul Independenței, iar peste 20 de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping vor transforma zona într-un gigant spațiu expozițional.

Organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, evenimentul, cu peste 200.000 de participanți în 2016, debutează joi, 20 aprilie, în Piața George Enescu, la ora 20,30, cu Phoenix Fire Dancers — un spectacol de lumină al companiei austriece Phoenix.

Printre noutățile ediției din 2017, Art Safari este prezent la Festivalul Internațional al Luminii de la București cu reproduceri după Ștefan Luchian, ce vor putea fi admirate pe clădirea Grand Hotel du Boulevard. O altă premieră o reprezintă cei de la MotionLab, nominalizați anul trecut în competiția celui mai mare festival al luminii din lume, The Circle of Light Festival. Mobius Gallery va expune o instalație de artă în Piața Națiunile Unite, iar muzicianul și artistul vizual Tom Brânduș este inclus în festival cu două instalații multimedia, create de Sylenz Media.

*** O selecție de filme muzicale premiate de publicul marilor festivaluri ale lumii, dar și seri speciale de muzică sunt programate, între 21 și 23 aprilie, în cadrul Audience Award Film Festival, la Clubul Țăranului din Capitală.

Potrivit organizatorilor, "La La Land", în regia lui Damien Chazelle, recompensat cu șase premii Oscar în 2017, deschide vineri, 21 aprilie, de la ora 20,00, seria proiecțiilor musical de la Audience Award Film Festival.

Spectatorii au ocazia să vizioneze filmul cântând, pe versurile celebrei piese 'City of Stars' care a adus filmului și Oscarul pentru cea mai bună melodie, proiecția filmului fiind urmată de un concert special Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu, la Clubul Țăranului, de la ora 22,00.

Unul dintre preferatele regizorului Steven Spielberg din 2007, "Once", regizat de John Carney, va fi proiectat la Audience Award Film Festival pe 22 aprilie, de la ora 20,00, Shannon Ceili Band și invitații Ștefan Orheanu și trupa Irish Way continuând seara irlandeză, de la ora 21,30, la Clubul Țăranului, cu muzică și dansuri tradiționale.

Pe 23 aprilie de la ora 20,00, publicul va putea cânta "Honey, Honey", "Dancing Queen", "Voulez-Vous" sau alte piese celebre ale trupei ABBA alături de personajele interpretate de Meryl Streep și Pierce Brosnan, la proiecția sing-along "Mamma Mia!". Evenimentul va fi urmat de un Karaoke Party cu melodii celebre din filme, la Clubul Țăranului, de la ora 22,00.

Biletele la filme pot fi achiziționate la Cinema Muzeul Țăranului, pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Prețul unui bilet este de 10 lei.

*** Filmul "Imaginea de apoi"/ "Afterimage", ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei — Andrzej Wajda, va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, ce va avea loc în perioada 20 — 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi din București.

Din programul festivalului nu va lipsi filmul "La drum cu tata", debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj, sau documentarul "Trump vs. Clinton", o producție ce se concentrează asupra chestiunilor esențiale pentru SUA, cu un impact major asupra centrului și estului Europei.

În competiția festivalului sunt înscrise șapte pelicule: documentarul istoric "Războiul Regelui" în regia lui Trevor Pots și "Ucenicul"/ "The Apprentice" (regia Junfeng Boo), "Recolta de oameni"/ "Human Harvest" (regia Leon Lee), "Patria e a noastră"/ "Chez Nous" (regia Lucas Belvaux), "Putin pentru totdeauna?"/ "Putin Forever" (regia Kiril Nenashev), "Adăpostul din interior"/ "Beyond The Mountains and Hills" (regia Eran Kolirin) și "Ciocnirea"/ "Clash" (regia Mohamed Diab).

Premiul pentru Cel mai bun film — Trofeul Cinepolitica, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit de ICR.

*** Peste 400 de profesioniști din domeniul artei performative din întreaga lume se vor întâlni la București, în perioada 20 — 23 aprilie, în cadrul reuniunii generale de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane.

Potrivit Centrului Național al Dansului din București, discuțiile se vor axa pe teme legate de poziția artistului în societatea contemporană. Vor fi organizate sesiuni de lucru privind problemele profesioniștilor din artele performative — condițiile financiare și sociale de realizare a unei cariere în domeniul artelor, mobilitatea culturală, colaborarea internațională echitabilă, egalitatea de gen în sectorul cultural, rolul artiștilor în modelarea viitorului Europei, diversitatea și incluziunea, evaluarea calității unei opere de artă.

Agenda evenimentului cuprinde și două workshop-uri practice despre curatoriatul de artă și despre procesul de depunere a cererilor de finanțare la "Europa Creativă".

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”