PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 17 - 23 IULIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 17 - 23 IULIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 17 — 23 iulie:

*** Guvernul urmează să aibă în această săptămână o primă discuție cu privire la rectificarea bugetară, conform unei declarații făcute de premierul Mihai Tudose.

El a precizat că rectificarea bugetului de stat va fi pozitivă.

"Vom avea o primă discuție despre rectificare, va fi pozitivă, ce pot să vă spun de acum", a precizat prim-minsitrul, lunea trecută, după ședința coaliției de guvernare.

El a adăugat că bani mai mulți vor merge către administrația locală, dar și spre ministerele care "vin cu justificarea necesității sumelor".

*** Luni, 17 iulie, are loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct de unități de învățământ.

Accesul candidaților în săli se va face între orele 8,00 și 8,30 iar proba va începe de la ora 9,00 și va dura maximum 90 de minute.

Este un test grilă care va conține itemi prin care se evaluează în proporție de 50% cunoștințele privind legislația specifică domeniului învățământ preuniversitar și similar cunoștințe privind managementul educațional.

Candidaților, responsabililor de sală și profesorilor asistenți li se interzice accesul în sală cu genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, notițe sau alte materiale documentare, mijloace electronice, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță.

Candidații care nu sunt prezenți în sala de concurs la momentul deschiderii plicurilor cu subiecte pierd dreptul de a participa.

Între 19 și 31 iulie sunt programate proba de evaluare a curriculumului vitae și interviul.

*** Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) începe luni, 17 iulie, a patra campanie de investigații arheologice în localitatea Periprava din județul Tulcea. Potrivit IICCMER, acțiunea are drept obiectiv căutarea, descoperirea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară ce a funcționat în apropierea satului.

Institutul a organizat și desfășurat trei campanii de cercetări arheologice în perimetrul actualului cimitir din Periprava în anii 2013, 2015 și 2016.

Investigațiile se vor desfășura în prezența reprezentanților Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privința persoanelor decedate în lagărul de la Periprava și a locului unde acestea au fost înhumate, pe acest caz fiind deschis în anul 2015 un dosar de cercetare penală.

*** Vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională susținute în București se poate face între 17 și 21 iulie la nivelul fiecărui sector în unitățile de învățământ desemnate în intervalele orare 9,00 — 12,00 și 16,00 — 18,00.

Pentru Sectorul 1 a fost desemnată Școala Gimnazială "Elena Văcărescu", pentru Sectorul 2 — Școala Gimnazială Nr. 24, Sectorul 3 — Școala Gimnazială "Al I Cuza", Sectorul 4 — Școala Gimnazială Nr. 190, Sectorul 5 — Școala Gimnazială Nr. 128, iar pentru Sectorul 6 — Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu".

*** Președintele Klaus Iohannis va merge marți, 18 iulie, în județele Harghita și Covasna, unde va participa la dezbateri cu aleșii locali, reprezentanții instituțiilor județene și va vizita Complexul Monahal Șumuleu Ciuc, Căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc și fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni.

La dezbaterea organizată la CJ Harghita, intitulată ''Coerență și transparență, exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna'', vor participa peste 300 de aleși locali și reprezentanți ai instituțiilor județene.

Temele de discuție vor fi, conform purtătorului de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, infrastructura, activitățile economice și forța de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, turismul și potențialul de dezvoltare din zonă.

Șeful statului va merge și la Complexul Monahal Șumuleu Ciuc, una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din România și cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est. Apoi, va vizita și Căminul "Sfântul Ștefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea și o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni. Președintele se va deplasa și la fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiție în îmbutelierea apei minerale și cu capital integral românesc.

Tot pe 18 iulie, președintele Iohannis va merge în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă.

În aceeași zi, șeful statului va participa la ceremonia militară organizată la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia din localitate din Primul Război Mondial.

*** Magistrații Tribunalului București urmează să se pronunțe marți, 18 iulie, asupra cererii de liberare condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA.

Pe 9 iunie, Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea formulată de Dan Voiculescu.

Marțea trecută, când s-a amânat o decizie, un procuror de la DNA a spus în sala de judecată că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar și nu îndeplinește în acest moment condițiile pentru eliberare.

De cealaltă parte, avocatul lui Voiculescu, Florian Șurghie, a arătat că omul de afaceri a avut un comportament normal în detenție și a fost recompensat de 12 ori, aceasta fiind o dovadă de îndreptare.

*** Acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 1.000 de lei lunar pentru copiii cu handicap este prevăzută într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 19 iulie, a Consiliului General al Municipiului București.

Stimulentul se va acorda doar până la împlinirea vârstei de 18 ani, "sub rezerva achitării de către beneficiar a obligațiilor de plată față de bugetul local".

Conform expunerii de motive, în trimestrul I al anului 2017 erau înregistrați 4.666 copii cu handicap, dintre care: 3.229 cu handicap grav, 914 cu handicap accentuat, 486 cu handicap mediu și 37 cu handicap ușor.

*** Timeshift Bucharest Music Festival are loc de joi, 20 iulie, până duminică, 23 iulie, la Romexpo. Pe cele patru scene ale festivalului vor urca artiști precum David Guetta, Blocparty, DJ Snake, Orbital, Leftfield, Mogway, Death In Vegas, Young Fathers, Chicane, ATB, precum și românii de la Șuie Paparude, Silent Strike, Alexandrina sau Baba Dochia.

În afara celor patru scene amenajate într-un decor SCI-FI, participanții vor putea descoperi zona de food, magazinele pop-up, zona de picnic, dar și un cinema în aer liber.

Accesul general al publicului în Romexpo se face pe la intrarea ''B'', din bulevardul Expoziției, în timp ce accesul cu bilete VIP — din bulevardul Mărăști, lângă turnurile City Gate.

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...