PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 7 - 13 OCTOMBRIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 7 - 13 OCTOMBRIE

Principalele evenimente din săptămâna 7 - 13 octombrie:

*** Aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale participă, în perioada 7 - 13 octombrie, la exerciţiul interinstituţional Concordia 19 în mai multe spaţii din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi în Bucureşti.

Potrivit Statului Major al Apărării, exerciţiul de instruire interinstituţională are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale forţelor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

Planul activităţilor exerciţiului Concordia 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din forţe pentru operaţii speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili - militari, forţe aeriene, medicină operaţională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP şi STS, pe un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acţiuni ostile, specifice războiului hibrid, precizează sursa citată.

*** Instanţa supremă reia, luni, dosarul în care sunt judecaţi fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu. Dosarul a fost amânat pentru că nu a fost publicată de către Curtea Constituţională motivarea deciziei privind completurile specializate.

Judecătorii aşteaptă ca CCR să publice motivarea pentru a vedea cum se aplică decizia privind rejudecarea dosarelor în care completurile de 3 au dat soluţii înainte de ianuarie 2019.

În acest dosar, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat în primă instanţă, în septembrie 2017, de un complet de 3 judecători de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. În acelaşi dosar, instanţa a dispus şi achitarea fostului primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiţă, a acordat ilegal clubului CSU Asesoft Ploieşti - controlat de Ghiţă - o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei. Finanţarea a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul 'Promovarea sportului de performanţă', organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

*** Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează, în colaborare cu Teatrul Odeon, marţi, ora 19,00, la Sala Majestic a teatrului, spectacolul de muzică şi dans flamenco "Fluye", susţinut de chitaristul Jose Maria Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales.

Acest spectacol, organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei (care se sărbătoreşte la 12 octombrie), îmbină armonios piese de origine flamenco, precum bolero, fandango şi solea cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică spaniolă precum "Sevilla" de Isaac Albeniz, "Farruca" de Manuel de Falla sau "Cântecele populare" ale lui Federico Garcia Lorca, printre altele.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe www.teatrul-odeon.ro, sau de la Agenţia de Bilete a Teatrului Odeon din Bucureşti.

*** Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea USR cu privire la numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Pe 5 iulie, deputatul USR Cristina Prună anunţa că a depus la Curtea Constituţională o sesizare referitoare la numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE.

"Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE, întrucât a primit o condamnare penală definitivă. Aşteptăm cu interes răspunsul CCR pe această speţă. În plus, vom demara demersurile pentru a modifica Legea nr. 160/2012, care a aprobat OUG nr. 33/2007 privind funcţionarea ANRE, în sensul de a elimina lacunele legislative care au permis ca un condamnat penal să poată fi numit în fruntea unei instituţii publice", scria, pe Facebook, deputatul USR.

Pe 26 iunie, Parlamentul l-a validat pe Marian Neacşu pentru această funcţie.

*** Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", va fi dezbătută şi votată joi, 10 octombrie, în Parlament.

Aceasta a fost citită joi în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de către senatorul liberal Florin Cîţu.

În textul moţiunii se solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani, iniţiatorii arătând că, imediat după acest moment, Opoziţia va propune "cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români", anticipându-se că soluţia benefică este un "guvern suplu", cu 15 ministere.

"Pe lângă cei 237 de semnatari noi, avem multe voturi externe semnatarilor moţiunii. În momentul de faţă, după opinia mea, dacă mă întrebaţi care sunt şansele moţiunii, sunt peste 80% ca să reuşească", a afirmat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, la un post de televiziune.

Deputatul Victor Ponta, liderul PRO România, afirma că din 11 octombrie Guvernul Dăncilă devine interimar, în condiţiile în care se împlinesc 45 de zile de la plecarea ALDE din alianţa de guvernare. El s-a arătat convins că vor fi mai multe voturi în favoarea moţiunii, în afara celor 237 de parlamentari, amintind că trei social-democraţi au venit la PRO România. În privinţa constituirii unui nou Cabinet, liderul PRO România spune că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele la consultări şi să găsească cât mai repede o formulă care să treacă prin Parlament.

*** 30 de spectacole din cinci ţări - Germania, Rusia, Israel, Bulgaria şi România - vor putea fi văzute la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului "FEST(in) pe Bulevard", care va avea loc în perioada 11 - 20 octombrie în mai multe spaţii din Capitală.

Ediţia din acest an se va desfăşura sub tema "Criza feminităţii".

Festivalul cuprinde secţiunile "Criza feminităţii", "Bulevardul Comediei", "Premiere în FEST(in)", "Invitaţi speciali", "Vedeta de lângă tine", "Spectacole-lectură", "In memoriam" - secţiune dedicată unor personalităţi teatrale dispărute care au avut o contribuţie importantă la evoluţia teatrului românesc şi, pe 20 şi 21 noiembrie, "Multi Art EXIT".

Juriul secţiunii competitive "Criza feminităţii" îi va avea în componenţă pe actorul Emil Boroghină, criticii de teatru Claudiu Groza, Irina Ionescu, Doina Modola şi Oltiţa Cântec - preşedintele AICT.RO. De asemenea, la secţiunea "Bulevardul Comediei", juriul va fi alcătuit din cinci membri aleşi din public.

Selecţia spectacolelor a fost realizată, pentru teatrele din România, de Marinela Ţepuş (teatrolog) şi, pentru teatrele din străinătate, de Narcisa Mocanu (curator teatral).

În deschiderea evenimentului, va fi prezentat, în premieră în festival, spectacolul "Cum vă place", de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, producţie a teatrului gazdă.

Festivalul conţine şi o serie de evenimente conexe - colocvii, discuţii cu publicul după reprezentaţii, evenimente stradale, lansări de carte, expoziţii de fotografie de teatru, întâlnirile AICT.RO, aniversări ale unor personalităţi teatrale.

Spectacolele şi evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Unteatru, Sala Rapsodia, Institutul Balassi.

*** Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), ediţia a 13-a, se va desfăşura vineri în galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din Bucureşti şi alte 13 oraşe din ţară - Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în Bucureşti, evenimentele vor avea loc în 69 de spaţii.

"Programul NAG oferă ca în fiecare an posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, muzică sau film, şi în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală, la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiştilor", se arată în comunicat.

Pentru prima oară, Noaptea Albă a Galeriilor va lăsa în urmă, în spaţiul cultural Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti, o lucrare permanentă.

Programul detaliat pe oraşe, locaţii, artişti este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro.

*** Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în ziua de 12 octombrie, ora 00,00, şi se încheie în ziua de 9 noiembrie, ora 7,00.

Autoritatea Electorală Permanentă le va cere autorităţilor publice locale toate autorizaţiile prin care s-a permis afişajul din perioada preelectorală, care va fi interzis începând cu data de 12 octombrie.

În timpul campaniei programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în emisiuni de promovare electorală, de dezbatere electorală şi emisiuni informative.

TVR îşi propune să desfăşoare campania electorală pe canalele: TVR1/TVR1HD, TVR3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi să producă şi să difuzeze emisiuni de promovare şi dezbatere electorală.

Oferta editorială a SRR pentru reflectarea campaniei electorale cuprinde programe speciale la posturile Radio România Actualităţi şi Radio România Regional, Radio România Antena Satelor şi Radio România Internaţional. Acestea sunt buletine de ştiri electorale, rubrici privind tehnica votării, emisiuni de promovare a programelor competitorilor electorali, de dezbatere electorală. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…