Prezenţa americană în Polonia: Negocierile sunt "pe drumul cel bun", afirmă ambasadoarea SUA la Varşovia

Prezenţa americană în Polonia: Negocierile sunt "pe drumul cel bun", afirmă ambasadoarea SUA la Varşovia

Discuţiile privind consolidarea prezenţei americane în Polonia sunt "pe drumul cel bun", a anunţat joi la Varşovia ambasadoarea americană Georgette Mosbacher, în timp ce această ţară şi-a exprimat speranţa reamplasării pe teritoriul său a unei părţi din soldaţii americani staţionaţi în prezent în Germania, notează AFP.

"Negocierile sunt pe drumul cel bun! Viziunea preşedintelui american, Donald Trump, şi a preşedintelui polonez, Andrzej Duda, asupra unei prezenţe americane sporite în Polonia va fi mai largă decât cea descrisă iniţial. În curând va fi făcut un anunţ!", a scris Georgette Mosbacher într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele polonez conservator, Andrzej Duda, i-a prezentat liderului de la Casa Albă ideea unei Polonii găzduind mii de militari americani în faţa a ceea ce el consideră a fi ameninţarea rusă.

Sâmbătă, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că ţara sa speră ca o parte a soldaţilor americani staţionaţi în prezent în Germania vor fi instalaţi în Polonia.

Discuţii despre această eventualitate "sunt în curs", a afirmat Mateusz Morawiecki.

Vineri, publicaţia Wall Street Journal a scris că Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă numărul personalului militar dislocat permanent în Germania, principala ancoră a forţelor americane din NATO, pentru a reduce numărul la 25.000. Totalul acestora se ridică în prezent la 34.500 de persoane.

Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să confirme ori să comenteze informaţiile din Wall Street Journal care intervin într-un context de tensiuni între guvernul american şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO privind acordurile de cooperare.

Anul trecut, preşedintele Trump a crescut la 5.500 de oameni efectivele staţionate prin rotaţie în Polonia, care consideră de mult timp Statele Unite ca principalul garant al securităţii sale în cadrul NATO.

Mai multe mii de soldaţi americani şi polonezi participă de la 5 la 19 iunie la manevrele Defender-Europe 20, primele exerciţii militare de această amploare din Europa de când pandemia de COVID-19 a lovit continentul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro