Prezidenţiale în Polonia: Vot clasic sau prin poştă, propune partidul la putere

Prezidenţiale în Polonia: Vot clasic sau prin poştă, propune partidul la putere

Conservatorii la putere în Polonia au abandonat ideea lor de a organiza alegeri prezidenţiale numai prin poştă şi au propus luni ca electoratul să aleagă: se deplasează la urne ori votează prin corespondenţă, notează AFP.

Partidul Lege şi justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski a depus la parlament un proiect de lege destinat între altele să anuleze o lege precedentă care a impus votul obligatoriu prin poştă din cauza pandemiei de COVID-19.

Criticată, inclusiv din cauza posibilităţilor de fraudă legate de acest mod de scrutin, legea urma să permită organizarea primului tur al prezidenţialelor la 10 mai, dar acest calendar nu a putut fi respectat din motive legale şi logistice.

Noul proiect de lege al PiS permite candidaţilor înregistraţi pentru scrutinul de la 10 mai să se prezinte din nou fără să fie necesară strângerea a minim 100.000 de semnături de sprijin. De asemenea, permite apariţia unor noi candidaţi.

În baza legii, ce ar trebui să fie adoptată fără probleme marţi, orice alegător care doreşte să voteze prin corespondenţă va trebui să solicite acest lucru cel mai târziu cu 12 zile înaintea votului.

Celor care se află în imposibilitatea de a merge la secţiile de votare, fiind plasaţi în carantină, vor beneficia de un termen suplimentar pentru a solicita votul prin poştă, până la cinci zile înainte de vot.

Noua dată pentru alegerile prezidenţiale va fi stabilită în termen de 14 zile de preşedintele Sejmului (camera inferioară a parlamentului polonez).

Scrutinul va trebui apoi convocat în termen de 60 de zile de la anunţul Sejmului. Teoretic, aceasta ar permite organizarea alegerilor în a doua jumătate a lunii iulie, dar comentatorii polonezi sunt de părere că vor fi convocate la 28 iunie sau 12 iulie.

Până în prezent, PiS şi-a exprimat dorinţa de a organiza cât mai repede aceste alegeri. Strategia este motivată, potrivit analiştilor, în special de convingerea că amânarea lor ar fi în defavoarea candidatului său, preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, favorit detaşat în sondaje.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...