Prim-ministrul Poloniei, semnal de alarmă: peste o sută de mercenari Wagner s-au deplasat spre coridorul Suwalki

Prim-ministrul Poloniei, semnal de alarmă: peste o sută de mercenari Wagner s-au deplasat spre coridorul Suwalki

Peste o sută de mercenari Wagner au înaintat spre coridorul Suwalki, relatează agențiile de presă poloneze PAP și RMF24, citându-l pe premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Coridorul Suwalki, marcat pe hartă Foto Shutterstock

„Acum situația devine și mai periculoasă. Avem informații că peste 100 de mercenari ai grupului Wagner s-au deplasat către coridorul Suwalki, lângă Grodno, în Belarus”, a declarat Morawiecki la o conferință de presă în timpul vizitei sale la fabrica de vehicule blindate din Gliwice.

Potrivit prim-ministrului, ceea ce s-a întâmplat este „un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”. Morawiecki a explicat că în ultimii ani, numărul încercărilor de a trece ilegal granița de pe teritoriul Belarus către Polonia și alte țări UE a crescut brusc.

Premierul a sugerat că mercenarii Wagner se vor deghiza în polițiști de frontieră belaruși și vor ajuta migranții ilegali să intre în Polonia. În plus, Morawiecki a recunoscut că mercenarii înșiși ar putea începe să pătrundă pe teritoriul polonez sub masca migranților ilegali, ceea ce ar crea „riscuri suplimentare”.

În același timp, publicația belarusă „Zerkalo” notează că nu au existat încă rapoarte despre mișcarea unui număr semnificativ de mercenari Wagner în regiunea Grodno. Grupul de monitorizare „Belarusian Gaiun” scrie că în regiunea Grodno, în imediata apropiere a graniței cu Lituania și Polonia, există un teren de antrenament „Gojski”, unde ar putea sosi mercenari pentru antrenament cu armata belarusă.

Polonia și-a consolidat, de asemenea, apărarea estică după ce Prigojin a sosit în Belarus, iar mercenarii săi au lansat exerciții militare comune de antrenament cu forțele de securitate din Belarus în apropierea orașului de graniță Brest, a declarat Ministerul polonez al Apărării într-o postare pe Twitter.

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit și cu liderul belarus, Aleksander Lukașenko, care și-a transformat efectiv țara într-un stat client al Rusiei. În timpul întâlnirii de duminică de la Sankt Petersburg, Putin a lăudat legăturile economice puternice ale celor două țări și a caracterizat contraofensiva Ucrainei drept un eșec. Lukașenko a folosit întâlnirea pentru a trola Polonia, spunând că luptătorii Wagner sunt dornici să o invadeze.

„Ei cer permisiunea de a merge spre vest”, a spus Lukașenko, conform transcripției oficiale a Kremlinului. „Spun pe ascuns... „Vom merge într-o excursie la Varșovia și Rzeszow.”

Noilor recruți Wagner li se spune că trebuie să accepte să lupte în interiorul țărilor NATO

Noilor recruți Wagner li se spune că trebuie să accepte să lupte în interiorul țărilor NATO, Polonia și Lituania, atunci când semnează contracte, a susținut Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.

Un atac legat de Wagner asupra unui teritoriu NATO ar constitui un motiv pentru ca alianța de securitate să intre într-un conflict armat.

Cel puțin 5.000 de soldați Wagner s-au restabilit în Belarus, unde ar trebui să antreneze armata autocratului Aleksander Lukașenko.

Lituania a declarat pe Wagner organizație teroristă, iar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis pe 18 iulie că va consolida granița cu două brigăzi militare suplimentare, datorită prezenței Grupului Wagner.

Granița dintre Polonia și Lituania a fost numită „cea mai slabă verigă” a NATO.

Coridorul Suwalki este o fâșie de pământ de 97 de kilometri care are o importanță strategică masivă pentru NATO și UE - precum și pentru Rusia.

Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei republici baltice ex-sovietice - Lituania, Letonia și Estonia - care sunt considerate vulnerabile în fața lui Putin dacă tensiunea actuală est-vest se agravează.

Pentru Rusia, controlul coridorului ar oferi o legătură terestră între exclava baltică Kaliningrad, baza principală a flotei baltice a lui Putin, și aliatul Kremlinului, Belarus.

General-colonelul rus în rezervă Andrei Kartapolov, deputat și președinte al comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat la începutul acestei luni că forțele Wagner ar putea fi desfășurate aici.

Polonia, care neagă orice ambiţii teritoriale în Belarus, a fost un refugiu important pentru opozanţii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, iar Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Traficul rutier între Polonia şi Belarus a fost restricţionat din februarie, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări.

Polonia a acuzat, de asemenea, Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranţilor la graniţă, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu şi Africa şi încercând să le împingă peste graniţă. Belarusul a negat în mod repetat acest lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”