Prima înregistrare video conform noii legi din Washington: un poliţist alb împuşcă mortal un afro-american

Prima înregistrare video conform noii legi din Washington: un poliţist alb împuşcă mortal un afro-american

Prima înregistrare video conform legii privind camerele individuale purtate de poliţia din Districtul Columbia arată cum un poliţist alb împuşcă mortal un afro-american, transmite Reuters.

În înregistrarea difuzată joi se vede cum poliţia din Washington intervine pentru reţinerea lui Deon Kay, în vârstă de 18 ani, despre care poliţiştii afirmă că era cunoscut ca membru al unei bande de pe străzile capitalei Statelor Unite. Incidentul a avut loc miercuri şi a declanşat noi proteste împotriva excesului de forţă al poliţiei, căruia îi cad victime în special suspecţii negri.

Camera video a surprins momentul în care un poliţist îl împuşcă pe Kay, apoi îl lasă în grija unor colegi, în timp ce el începe să caute o armă despre care susţine că o aruncase suspectul. În cartierul din Washington s-a răspândit rapid zvonul că tânărul de culoare era neînarmat şi fugea de poliţişti când a fost ucis.

Odată cu publicarea imaginilor, poliţia a afirmat că agenţii de patrulă căutau un bărbat despre care fuseseră informaţi că are asupra sa o armă şi l-au recunoscut pe Kay, cu care se mai întâlniseră de mai multe ori în trecut. Când poliţiştii s-au apropiat de automobilul parcat în care se afla suspectul, acesta şi încă o persoană au sărit afară şi au luat-o la fugă. Poliţiştii l-au urmărit, iar celălalt suspect a scăpat; agentul care a tras s-a întors, iar în acel moment l-a văzut pe Kay care fugea spre el, cu un pistol în mână, a declarat şeful poliţiei din Washington, Peter Newsham. Poliţistul a tras un singur foc de armă, care l-a ucis pe tânăr, şi a văzut cum acesta aruncă arma.

Înregistrarea video pare să confirme relatarea lui Newsham. Se vede cum Kay fuge spre poliţist, având în mână ceva ce pare o armă, în timp ce agenţii strigă la el să se oprească. După ce se aude focul de armă, Kay se prăbuşeşte şi strigă, în timp ce un alt poliţist arată în jos pe pantă, indicându-i colegului care trăsese să alerge în direcţia respectivă.

Lăsându-i pe ceilalţi agenţi să se ocupe de cel împuşcat, poliţistul în cauză coboară taluzul spre un teren de joacă cu iarbă, strigând 'Unde e? Unde e? (...) Caut arma (...) A aruncat-o'. După câteva minute, el anunţă că a găsit-o.

Newsham a afirmat că arma a ajuns la circa 30 de metri de locul unde a căzut Kay, dar a recunoscut faţă de jurnalişti că 'pare cam departe să arunci o armă'. Pe înregistrarea haotică nu se vede niciun obiect trecând prin aer.

Şeful poliţiei a spus că înregistrarea a fost publicată pentru a contracara 'multe dezinformări' care ar fi putut 'duce la tulburări în oraş'.

Joi, în faţa locuinţei primăriţei Muriel Bowser se adunaseră mai mulţi demonstranţi, cerându-i să îl demită pe Newsham.

'Sunt o persoană de culoare care trăieşte în acest oraş şi m-am săturat să văd cum sunt ucişi oameni ca mine', a declarat unei televiziuni o femeie de culoare, care purta un tricou cu sloganul 'Black Lives Matter' (Vieţile Negrilor Contează).

Conform noii legi privind reforma poliţiei, agenţii din Washington, care sunt obligaţi din decembrie 2016 să poarte în timpul patrulării camere video individuale fixate pe echipament, trebuie să prezinte înregistrările familiilor victimelor în termen de cinci zile de la un incident în care fac uz de armă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Cineva și-a uitat chiloții”

4 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

5 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…