Prima țară din Europa care acordă concediu menstrual, drept rar întâlnit. În Japonia există încă din 1947

Prima țară din Europa care acordă concediu menstrual, drept rar întâlnit. În Japonia există încă din 1947

Concediul menstrual a fost adoptat prin lege, pentru prima dată în Europa, în luna februarie a acestui an. Acest drept acordat femeilor rămâne însă unul destul de rar întâlnit, în întreaga lume. În principal, este reglementat în țări din Asia.

Spania, prima țară europeană care acordă dreptul la concediu menstrual FOTO Pexels

Țări din Asia care acordă dreptul la concediu menstrual

Japonia: în lege din 1947

În Japonia, dreptul la concediu menstrual este consacrat prin lege încă din anul 1947. Companiile nu pot obliga o angajată să lucreze dacă aceasta solicită să fie în concediu menstrual. Nu există o limită a numărului de zile acordate pentru acest tip de concediu, însă el este în general neplătit.

Aproximativ 30% dintre companii propun plata integrală sau parţială a acestor concedii periodice, potrivit unui sondaj al Ministerului Muncii realizat în 2020, la care au participat 6.000 de companii. Sondajul a stabilit ulterior că doar 0,9% dintre angajatele eligibile au declarat că şi-au luat concediu menstrual.

Coreea de Sud: o zi pe lună

În Coreea de Sud, angajatelor li se permite să îşi ia o zi de concediu menstrual pe lună, aceasta fiind neplătită.

Companiile care nu respectă legea sunt pasibile de o amendă de cinci milioane de woni, adică aproximativ 3.750 de euro.

Potrivit unui sondaj din 2018, 19% dintre angajate au declarat că foloseau dreptul la concediu menstrual.

Indonezia: una sau două zile

În Indonezia, o lege adoptată în 2003 prevede una sau două zile de concediu plătit la începutul ciclului menstrual, în cazul menstruaţiilor dureroase.

Legea impune doar că angajatele trebuie să îşi anunţe angajatorii cu privire la data la care îşi iau un astfel de concediu. Însă, implementarea dispoziţiilor legii este lăsată în seama companiilor şi a salariatelor.

În practică, multe companii permit doar o zi de concediu menstrual, sau chiar niciuna, alegând să ignore legea.

Taiwan: maximum trei zile pe an

Taiwanul recunoaşte, de asemenea, dreptul la concediu menstrual pentru angajate, în limita unei zile pe lună şi a unui total de trei zile pe an.

Totuşi, este posibil ca angajatele să beneficieze de mai multe zile de concediu menstrual, acestea fiind însă considerate zile de concediu medical.

Concediul menstrual se plăteşte, la fel ca şi concediul medical, cu echivalentul unei jumătăţi de zi lucrate.

„Ziua Mamei” în Zambia

Ţară din sudul Africii, Zambia a adoptat în 2015 o lege prin care se acordă femeilor dreptul la concediu menstrual, care le permite acestora o zi liberă în plus pe lună, fără preaviz sau certificat medical, în cazul menstruaţiei dureroase.

Supranumit în ţară „Ziua Mamei”, concediul menstrual este în general acceptat, însă unii angajatori rămân reticenţi şi solicită, spre exemplu, ca femeile să îi notifice în prealabil.

Unele companii nici nu vor să audă despre faptul că angajatele lor au dreptul la 'Ziua Mamei', a declarat Ruth Kanyanga Kamwi, specialistă în comunicare şi activistă pentru drepturile femeilor. Însă, datorită sindicatelor, tot mai multe salariate îşi exercită acest drept.

Spania, prima țară europeană care acordă concediu menstrual

Parlamentarii spanioli au adoptat definitiv, în februarie 2023, un proiect de lege care a creat concediul menstrual pentru femeile care suferă de menstruaţii dureroase, o premieră în Europa.

Durata concediului medical pe care medicii îl pot acorda femeilor care suferă de menstruaţii dureroase nu este specificată în noua lege.

Companii din lume care oferă o astfel de posibilitate

În lume, mai multe companii oferă angajatelor posibilitatea de a-şi lua concediu menstrual. Spre exemplu, fondul australian de pensii Future Super, compania indiană de livrări Zomato sau producătorul francez de mobilă Louis Design oferă şase, zece, respectiv 12 zile de concediu suplimentar plătit pe an salariatelor care suferă de menstruaţii dureroase.

Această mişcare este recentă, iar sindicatele, în special din Australia, militează pentru generalizarea acestui tip de drept în cadrul companiilor.

În Franţa, Partidul Socialist (PS), care a inclus concediul menstrual în programul său pentru alegerile prezidenţiale din 2022, oferă de la sfârşitul anului 2022 o zi de concediu menstrual angajatelor din sediul său.

Municipalitatea Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis), condusă de un membru PS, a lansat la data de 27 martie un experiment cu un astfel de concediu (până la două zile) pentru angajatele sale care suferă de menstruaţie dureroasă sau de endometrioză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro