Principalul lider al opoziției din Venezuela nu are dreptul să candideze la președinție

Principalul lider al opoziției din Venezuela nu are dreptul să candideze la președinție

Agenția de verificare a funcționarilor publici din Venezuela i-a interzis vineri lui Henrique Capriles, principalul adversar al președintelui socialist Nicolas Maduro, să ocupe funcții publice timp de 15 ani, informează AFP. Prin urmare, Capriles nu va putea să candideze la președinție, în 2018.

Sancțiunea aplicată principalului opozant al lui Maduro este urmarea unor "nereguli administrative" care i s-ar fi găsit, în calitatea sa de guvernator al statului Miranda din nordul Venezuelei.

Capriles are posibilitatea de a contesta decizia în termen de 15 zile, în fața agenției care a luat măsura împotriva sa, sau în următoarele șase luni, la Curtea Supremă. Opoziția acuză însă ambele organisme că sunt aservite puterii, arată AFP.

Învins la o diferență mică în alegerile prezidențiale din 2013, politicianul în vârstă de 44 de ani a cerut vineri sprijinul concetățenilor săi, printr-o conferință de presă unde a spus: "Nu este lupta mea, ci a tuturor venezuelenilor! (...) Ne vom apăra Constituția și țara!".

Ineligibilitatea lui Capriles a fost anunțată mai întâi în rețeaua Twitter de vicepreședintele Parlamentului de la Caracas, Freddy Guevara, care a scris că interdicția are un singur obiectiv: "dictatura vrea să își aleagă opoziția".

Sâmbătă, se așteaptă noi manifestații, convocate de adversarii regimului fondat de fostul președinte Hugo Chavez, decedat în 2013. Climatul este tensionat după protestele de joi, în cursul cărora un tânăr de 19 ani a fost ucis, 19 oameni au fost răniți și 30 arestați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…