Prințul Philip al Marii Britanii, spitalizat "preventiv", din cauza unei infecții

Prințul Philip al Marii Britanii, spitalizat "preventiv", din cauza unei infecții

Prințul Philip, soțul în vârstă de 96 de ani al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a fost spitalizat marți seară, "preventiv", din cauza unei infecții, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham, citat de AFP.

Într-o perioadă în care regina se pregătește să pronunțe tradiționalul discurs ce marchează deschiderea noii sesiuni a Parlamentului, prințul Philip a fost internat la spitalul King Edward VII din Londra, "noaptea trecută, pentru a fi tratat contra unei infecții asociate cu o patologie preexistentă", a anunțat un purtător de cuvânt al palatului regal.

"Prințul Philip are moralul bun și este dezamăgit că va lipsi de la ceremonia de deschidere a Parlamentului și la cursele de cai Royal Ascot", a precizat aceeași sursă.

Prințul Charles, fiul cel mare al suveranei și moștenitor al tronului britanic, o va însoți pe regină în Parlament. "Regina este informată constant (în legătură cu starea de sănătate a soțului ei, n.r.) și va asista la cursele de la Royal Ascot, așa cum era prevăzut, în această după-amiază", a adăugat același purtător de cuvânt.

Prințul Philip a anunțat la începutul lunii mai că se va retrage din activitate în toamna acestui an, reducându-și programul de lucru, dar continuând să participe din când în când la anumite evenimente publice.

Glumeț și predispus la gafe, în contradicție cu Elisabeta a II-a, care este foarte rezervată, prințul Philip este de peste o jumătate de secol un companion de nădejde al soției sale. În 2009, el a doborât recordul de longevitate al prinților și prințeselor cu statut de consort în Marea Britanie, ce era deținut până atunci de Charlotte, consoarta regelui George al III-lea.

De origine germană, Philip al Greciei și al Danemarcei s-a născut pe insula Corfu din Grecia, pe o masă de bucătărie, pe 10 iunie 1921.

La vârsta de 18 ani a fost evacuat din țară și a dormit pe un pat de carton, făcut din cutii de portocale, la bordul unei nave britanice, alături de părinții și cele patru surori mai mari ale lui, după ce regele Greciei — care era unchiul lui — a fost expulzat.

A avut apoi parte de o copilărie solitară și agitată, petrecută în Franța, Anglia și Germania, urmată de o perioadă de școlarizare "nomadă", înainte de a se înscrie în Royal Navy și de a juca un rol activ în timpul luptelor din Al Doilea Război Mondial.

Avea 18 ani când a întâlnit-o pentru prima dată pe tânăra Elizabeth, pe atunci în vârstă de 13 ani, care s-a declarat impresionată de farmecul tânărului ofițer.

Căsătoria lor a avut loc pe 20 noiembrie 1947 în catedrala Westminster din Londra.

Temperamentul prințului Philip, departe de conceptul de "corectitudine politică", l-a făcut să comită gafe, uneori cu accente xenofobe. "Vă bateți în continuare cu lovituri de lance?", l-a întrebat el pe un aborigen cu ocazia unei vizite în Australia în 2002. Unui băiat de 13 ani care i-a vorbit despre visul lui de a deveni astronaut, în 2001, prințul britanic i-a spus: "ești prea gras".

Limbajul său prea puțin protocolar nu a supărat-o însă pe regină, care a spus întotdeauna ca Philip este "stânca" din viața ei.

Britanicii îl apreciază la rândul lor și consideră că prințul Philip a adus o doză de dezinvoltură monarhiei naționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia