Pronunțare la CA Alba Iulia în dosarul 'gruparea cămătarilor din Sibiu', care a creat un prejudiciu de peste un milion euro

Pronunțare la CA Alba Iulia în dosarul 'gruparea cămătarilor din Sibiu', care a creat un prejudiciu de peste un milion euro

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a pronunțat miercuri seara sentința în așa-numitul dosar al "grupării cămătarilor din Sibiu", despre care anchetatorii au susținut că a creat un prejudiciu părților vătămate de peste un milion de euro, notarul public implicat în acest caz primind o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit sentinței, Răzvan Emilian Mărginean a primit 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinire grup infracțional nestructurat și 3 ani închisoare pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, cele două pedepse fiind contopite în cea mai grea. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, perioadă în care condamnatul trebuie să se supună anumitor măsuri. Acestuia i-a fost comutată din pedeapsa aplicată durata reținerii și a arestării preventive începând cu 12 noiembrie 2012 și până la 23 ianuarie 2014.

Notarul a fost achitat de învinuirea săvârșirii infracțiunii de sprijinire grup infracțional organizat, a infracțiunii de complicitate la șantaj și de cea a săvârșirii infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.

Cu privire la 5 dintre cei 14 inculpați trimiși în judecată în acest dosar, CA Alba Iulia a dispus condamnarea cu executare a pedepselor cuprinse între 4 ani închisoare, respectiv 5 ani și 10 luni închisoare. Pentru alți 3 inculpați, instanța a hotărât condamnarea acestora la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an și 6 luni, respectiv 3 ani cu suspendarea condiționată sau sub supraveghere, după caz, a executării acestor pedepse pe durata unui termen de încercare.

Pentru ceilalți 6 inculpați, instanța a dispus încetarea procesului ca efect al prescripției speciale a răspunderii penale sau achitarea cu privire la unele învinuiri, după caz.

Instanța a decis ca părțile vătămate să intre în posesia banilor care le-au aparținut, fiind anulate, totodată, o serie de contracte de vânzare-cumpărare încheiate de notarul în cauză.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În toamna lui 2012, procurorii DIICOT Alba Iulia, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, doi dintre învinuiți având calitatea de notar public și de funcționar în cadrul OCPI Sibiu.

Anchetatorii au susținut la vremea respectivă că gruparea a creat un prejudiciu părților vătămate de peste un milion de euro.

Procurorii DIICOT au identificat, în 2012, 15 părți vătămate, pe care membrii grupării le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părțile vătămate să constituie garanții imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre inculpați, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării și cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanțiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înșelarea părților vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Șeful BCCO Alba Iulia la vremea respectivă, Traian Berbeceanu, declara atunci că în contractele de vânzare-cumpărare pentru locuințe sau terenuri erau trecute sumele nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. El a menționat că de la sume relativ mici, de ordinul a 3.000 — 4.000 de euro, se ajungea ca partea vătămată să fie obligată să restituie sume foarte mari, de sute de mii de euro.

Banii proveniți din infracțiuni erau reinvestiți în afaceri aparent licite sau în achiziționarea de imobile.

Procesul a început la CA Alba Iulia în urmă cu patru ani.

AGERPRES (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...