Protejarea copilului de căpușe. Măsurile simple care reduc considerabil riscul dezvoltării bolii Lyme

Protejarea copilului de căpușe. Măsurile simple care reduc considerabil riscul dezvoltării bolii Lyme

Vremea caldă a dus la înmulţirea căpuşelor și la creșterea riscului de a fi mușcați de aceste insecte. Copiii care petrec mult timp în natură sunt foarte expuși. Medicii recomandă câteva măsuri la ieşirea în parc sau la iarbă. verde.

Capusă. FOTO Shutterstock

Căpuşele pot transmite boala Lyme , care, netratată la timp, poate duce paralizie sau chiar la moarte, de aceea atenția și prudența trebuie să fie ridicate atunci când ieșim în natură și, cu atât mai mult, când avem în grijă un copil.

Cum trebuie să procedeze părinţii

Medicii avertizează părinţii trebuie să fie foarte atenţi în această perioadă și să examineze copiii după ce şi-a petrecut timpul în aer liber, în zone cu vegetaţi și precizează că este important să solicite ajutor de specialitate în cel mult două zile, pentru a preveni eventualele riscuri.

,,Părinţii trebuie să examineze copiii din cap până în picioare, de fiecare dată când se întorc de la joacă şi dacă este cazul să meargă cu ei la spital. Căpuşa trebuie îndepărtată în timp util, în maxim 48 de ore. Astfel, riscul apariţiei bolii Lyme scade considerabil. Cu toate acestea, noi recomandăm, preventiv, antibiotic. Există şi diverse creme sau soluţii împotriva căpuşelor, dar acestea trebuie să fie utilizate cu atenţie, deoarece pot provoca iritaţii sau reacţii alergice", spune dr. Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii din Iaşi.

Antibioticul nu se administrează însă decât la recomandarea și indicațiile medicului.

Măsuri înainte de scoaterea copilului la iarbă verde

Cum însă e mult mai ușor de prevenit decât de tratat, este bine ca atunci când copiii se joacă în locuri înverzite, să poarte bluze cu mâneci lungi, precum și pantaloni lungi, iar șosetele să acopere tivul pantalonilor, potrivit Qbebe.ro , care recomandă și folosirea, în cazul copiilor mai mari de doi ani, a unui repelent pentru insecte cu un conținut de cel puțin 10-30% DEET (doar după citirea cu atenție instrucțiunile de utilizare și cu respectarea lor).

Atenție, repelentul nu se aplică niciodată direct pe fața copilului!

În cazul bebelușilor mai mici de două luni, pediatrii nu recomandă folosirea de repelent pe bază de DEET.

De ajutor pot fi și uleiurile esențiale de lămâiță, de cedru, de eucalipt și din boabe de soia, care însă oferă o protecție pe termen scurt (în general sub două ore). De menționat că uleiurile esențiale pot provoca uneori reacții alergice.

Ca variantă de repelent este recomandată și permetrina, care se aplică doar pe haine/echipamente (nu pe piele) și care ucide insectele la contact.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?