Protest Prelungirea Ghencea - peste o mie de oameni au cerut condiții civilizate de circulație în zonă (FOTO)

Protest Prelungirea Ghencea - peste o mie de oameni au cerut condiții civilizate de circulație în zonă (FOTO)

Peste o mie de persoane au protestat sâmbătă, în Prelungirea Ghencea, cerând condiții civilizate de circulație în zonă.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Protestatarii au mărșăluit pe traseul Ansamblul Primăvara (Prelungirea Ghencea nr. 100, sector 6) — intersecția Prelungirea Ghencea cu Șoseaua de Centură — Domnești și retur până la Restaurantul Cartierul Latin (Prelungirea Ghencea nr. 53).

Ei au purtat pancarte cu mesaje precum "Păcăleală și minciuni, nu mai credem în minuni", "Bulevardul Prelungirea Ghencea = Bulevardul păcălelilor gogonate", "11 ani de păcăleli ne ajung și nu mai vrem" sau "Ne-am săturat de minciuni electorale". Pe parcursul marșului, ei au scandat sloganuri de genul "Avem drumuri ca la țară, asta este Capitală?" sau "Nu vii cu noi, stai în noroi".

Pe traseu, protestatarii s-au oprit la fostele sere Militari, unde au fost dezvelite mai multe stele din carton cu numele responsabililor de situația din Prelungirea Ghencea începând cu anul 2006, iar la intersecția Prelungirea Ghencea cu Șoseaua de Centură a fost realizată o cruce din lumânări, au fost depuse flori și s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere din zona Prelungirea Ghencea și Domnești.

Inițiatorii protestului, locuitori ai zonei, le-au solicitat autorităților locale modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, respectiv stradă cu patru benzi de circulație, trotuare, piste de biciclete și pod peste centura Capitalei.

"Locuim în Prelungirea Ghencea și în Domnești, avem mari probleme de trafic, facem zilnic câte două ore traversând această zonă minunată, zonă fără trotuare, zonă plină de noroi, zonă plină de praf. Am avut promisiuni în 2006 că în această zonă se va face ceva. În continuare nu se întâmplă nimic sau cel puțin în această săptămână, înainte de protest, s-au făcut alte câteva promisiuni, dar fără termene exacte. Prin urmare, ne-am adunat astăzi în încercarea de a face un marș pe trotuarul inexistent, respectiv pe carosabil, pentru că așa se întâmplă zilnic pentru copiii noștri, care vin de la școală și care stau în noroi și vor deveni bolnavi de astm pentru că este o zonă plină de praf", a declarat, pentru AGERPRES, Oana Calenciuc de la Asociația Inițiativa Domnești.

Ea a afirmat că, în urma protestului, a fost semnată și o petiție în care sunt precizate doleanțele locuitorilor din zonă.

"Vom depune și o petiție prin care, de această dată, le mai spunem încă o dată care sunt problemele, deși ne-am cam săturat să le spunem care este problema de zece ani, dar le și cerem termene, punându-le noi termene până când să fie gata. Prin urmare, ne dorim ca până cel târziu în luna mai lucrările provizorii promise să fie făcute, cerem ca până la sfârșitul lunii aprilie să semneze contractul pe pasaj, pentru că și acolo avem dubii, fiindcă una dintre firme fiind în insolvență, că va putea depune garanția, în continuare după doi ani de discuții ne-am trezit că respectivii nu știu nici acum ce se întâmplă cu cei 800 de metri liniari de la terminarea pasajului până la teritoriul care este în administrarea Bucureștiului", a mai spus Oana Calenciuc.

Ea a precizat că, în cazul în care termenele nu vor fi respectate, va fi depusă o acțiune în instanță și vor urma alte proteste.

"Noi am început să credem că inclusiv contestațiile de până acum au fost dorite, am început să credem că le place mult să paseze vina de la unul la celălalt, prin urmare le cerem să se așeze din nou la masă, dar serios și împreună cu noi, pentru că vrem să se respecte anumite termene. Dacă nu se respectă aceste termene, ne sunt încălcate drepturile, îi vom acționa în instanță, ne vom adresa Avocatului Poporului și următoarele proteste vor fi în fața instituțiilor responsabile, respectiv Compania Națională de Infrastructură și Primăria Municipiului București", a susținut Calenciuc.

Unul dintre inițiatorii protestului, Gabriel Salvarovschi, a făcut un apel către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicitându-i să găsească soluțiile pentru rezolvarea problemei circulației din zonă.

"Doamna primar general, ați promis la alegeri că proiectul nostru este o prioritate pentru dumneavoastră. Noi v-am votat. Vă rugăm să vă respectați angajamentele. Ați demis manageri pe motiv de incompetență. Noi, cetățenii acestui oraș, vă cerem să ne dovediți, prin realizarea acestui proiect, calitatea și capacitatea dumneavoastră managerială. Eșecul acestui proiect va fi eșecul dumneavoastră. Vă rugăm să nu mai investiți banii noștri în ornamente de Paște, ci în trotuare aici, acum. În zona noastră mor oameni călcați de TIR-uri pentru că nu au pe unde să meargă. Mor speranțe. Cu toții aparținem acestui oraș. Toți plătim aceleași taxe. Oamenii sunt disperați. Haideți să ne bucurăm împreună de reușită, să transformăm încrâncenarea acestor oameni în zâmbete. Este în puterea dumneavoastră acum să găsiți soluțiile", a spus Gabriel Salvarovschi.

El a făcut un apel și către premierul Sorin Grindeanu, cerându-i să se implice, "prin intermediul instituțiilor pe care le conduce", în finalizarea lucrărilor de infrastructură în zonă.

"Domnule prim-ministru Grindeanu, vă rugăm să vă implicați, prin intermediul instituțiilor pe care le conduceți, în finalizarea proiectelor de infrastructură, precum linia de centură și pasajele peste aceasta. Nu permiteți escaladarea tensiunilor sociale generate de această situație. Vă rugăm demonstrați hotărâre", a mai spus el.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 14,00 fără incidente.

Pe perioada protestului traficul în zonă s-a desfășurat pe o singură bandă de mers, dirijat de polițiștii de la Rutieră.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA