Protestatarii francezi au luat cu asalt sediul Jocurilor Olimpice de vară: „Fără pensie, fără Olimpiadă“ este sloganul lor

Protestatarii francezi au luat cu asalt sediul Jocurilor Olimpice de vară: „Fără pensie, fără Olimpiadă“ este sloganul lor

Protestatarii francezi au luat cu asalt marți sediul Jocurilor Olimpice Paris 2024, în timp ce sindicatele au făcut o ultimă încercare de a face presiuni pentru a anula creșterea vârstei de pensionare decisă de președintele Emmanuel Macron, transmite Reuters.

Televiziunea franceză a difuzat imagini cu câteva zeci de protestatari care au ocupat pentru scurt timp clădirea din Aubervilliers, în nordul Parisului. „Nu au existat violențe și nici pagube“, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Jandarmeria franceză protejează magazinele în timpul protestelor față de reforma pensiilor FOTO EPA

Unii protestatari au amenințat că vor perturba Jocurile Olimpice din vara anului viitor dacă președintele Macron nu dă înapoi. Bannere pe care scria "Fără pensie, fără Olimpiadă" erau vizibile la Paris.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lui aprilie legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, după validarea ei de către Consiliul constituţional.

După decizia Consiliului constituţional, sindicatele franceze i-au cerut ''în mod solemn'' preşedintelui Macron să ''nu promulge legea'', solicitare ignorată de şeful statului francez.

Separat, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor. O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul lunii mai.

La începutul protestelor , activiștii au incendiat restaurantul La Rotonde, aflat pe bulevardul Montparnasse din Paris. În această braserie Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria prezidențială la alegerile din 2017.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”