Proteste față de proiectele de modificare a Legilor Justiției - anunțate pentru duminică în București și în alte orașe

Proteste față de proiectele de modificare a Legilor Justiției - anunțate pentru duminică în București și în alte orașe

Mai multe proteste față de proiectele de modificare a Legilor Justiției sunt anunțate pe Facebook pentru duminică seară în București și în alte orașe din țară și din afară.

În București, oamenii sunt chemați să se adune la ora 18,00 în Piața Victoriei, urmând ca în jurul orei 19,00 să plece în marș spre Parlament. Manifestații asemănătoare sunt anunțate pentru duminică în alte orașe din țară, precum și în Paris, Berlin, Roma, Zurich.

"Proiectul de modificare al Legilor Justiției a ajuns deja în Parlament și urmează să fie supus dezbaterii și votului în plen. Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției. Numirea procurorilor șefi de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament, ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la magistrați la președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția. Luni, senatorii juriști au dat un raport negativ unui proiect de lege care-i împiedică pe cei condamnați penal să ocupe funcția de președinte al statului. Urmează votul în Senat. Asta înseamnă că un borfaș, condamnat penal, poate decide soarta românilor și îi va reprezenta pe aceștia", se motivează pe paginile de Facebook marșul intitulat "Nu vrem să fim o nație de hoți!".

Alte proteste sunt anunțate în Craiova, Cluj-Napoca, Galați, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov, Rădăuți, Focșani, Târgu Ocna, Suceava, dar și în Zurick, Paris, Berlin, Roma, Londra, Toronto.

PNL, USR și Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș, au anunțat că se vor alătura protestelor.

Partidul Național Liberal precizează într-un comunicat de presă că susține participarea membrilor și simpatizanților săi la protestele 'împotriva atacului la independența Justiției' și împotriva 'măsurilor economice aberante ale guvernării PSD — ALDE'.

"Când valorile fundamentale ale unei democrații liberale sunt asediate de partidele de sorginte bolșevică ale unor interlopi cu apucături mafiote care vor să-și decidă singuri nevinovăția în Justiție, opoziția trebuie să se manifeste cu putere împotriva acestui asalt și să apere egalitatea oamenilor în fața legii", declară președintele PNL, Ludovic Orban, conform sursei citate.

"Nu vrem să fim o națiune de hoți și nu suntem toți ca voi!", este mesajul pe care îl susține președintele PNL și îl transmite guvernării PSD — ALDE.

"Membrii USR vor participa, duminică, la demonstrațiile declanșate în toată țara pentru a opri asaltul PSD împotriva Justiției. Toate forțele reformiste trebuie să spună, într-un glas: Nu vrem să fim o nație de hoți!", afirmă USR într-un mesaj publicat pe Facebook.

"Platforma România 100 nu susține propunerile PSD-ALDE de modificare a Legilor Justiției. Acestea nu sunt rezultatul unor reforme asumate responsabil, ci un paravan al unei oligarhii care are de îngropat dosare penale și de apărat interesele clientelei sale politice. Cetățenii care vor o Românie guvernată în interesul public, o Românie a statului de drept, cu o justiție independentă, o Românie curată vor protesta pașnic, în toată țara și în diaspora, începând de duminică, 5 noiembrie. Platforma România 100 va fi alături de ei în stradă", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Platformei România 100.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

2 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Așa o fi?

5 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD