PSD pregătește deduceri pentru familiile cu venituri mici

PSD pregătește deduceri pentru familiile cu venituri mici

PSD pregătește reforma fiscală care va prevede, printre altele, deduceri din impozitul pe venit în funcție de numărul copiilor din familie, la fel ca în alte state europene. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că prin astfel de facilități fiscale vor fi dezvoltate serviciile de învăţământ şi after-school, grădiniţe, creşe şi instituţii spitaliceşti private.

"Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid.  Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, am constatat şi nu am făcut nimic. Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a declarat premierul Ciolacu. 

O reformă fiscală este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, însă unele măsuri vor fi implementate gradual, în funcție de buget.

”Trebuie să intrăm într-o normalitate, mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat. Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca cei care au doi copii, să începem să scădem”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Prin introducerea unui sistem de deduceri, veniturile pe persoană din gospodăriile cu copii ar urma să crească, iar asta ar duce, pe termen mediu și lung, nu doar la o creștere a nivelului de trai, dar și a natalității în România.

Creșterea nivelului de trai, prioritatea PSD

Potrivit Strategiei naționale pentru implementarea performantă a politicilor familiale, pusă în dezbatere de Ministerul Muncii, atât în România, cât și la nivel european, există o tendință de scădere a numărului de gospodării cu copii. În plus, scăderea natalității și creșterea speranței de viață duc la o îmbătrânire a populației.

”Populaţia rezidentă de 0-14 ani a înregistrat o scădere în totalul populaţiei, reprezentând, în 2021, 15,6%, iar populaţia de 65 ani şi peste a înregistrat o creştere, cu o pondere de 19,3% în totalul populaţiei rezidente”, se arată în Strategie.

Din datele statistice, reiese că veniturile per persoană sunt cu atât mai mari cu cât este mai scăzut numărul de copii. Spre exemplu, pentru o gospodărie, veniturile medii pe persoană sunt cu peste 28% mai mari față de cei care au copii.

Una din principalele priorități ale PSD de când a venit la guvernare a fost susținerea nivelului de trai al românilor, precum și îmbunătățirea calității vieții. Din 2022, spre exemplu, la propunerea PSD, familiile cu venituri mici, persoanele cu venit minim garantat sau persoanele cu dizabilități primesc o dată la două luni un voucher de 250 de lei cu care pot cumpăra alimente. O prioritate pentru PSD au fost și elevii care provin din familii cu venituri mici care, în afară de suportul pentru achiziția de rechizite, au primit și vouchere lunare de 150 de lei pentru rechizite, haine sau alimente.

Chiar dacă, pe termen scurt, aceste măsuri duc la creșterea calității vieții, pe termen lung, Guvernul lucrează la soluții permanente și sustenabile, dar care să încurajeze și creșterea natalității, în paralel cu nivelul de trai.

Deducerile în alte state

Alte state europene aplică deja un sistem de deduceri din impozitul pe venit. Spre exemplu, Germania are deja un astfel de sistem cu șase clase de impozitare pentru deducerea impozitului pe venit din salariu. Aceste clase de impozitare sunt în funcție de starea civilă, de numărul locurilor de muncă sau de copii aflați în întreținere. Și Franța are un sistem de deduceri din impozit în funcție de numărul de copii. Cu cât numărul este mai mare într-o gospodărie, deducerile cresc, iar veniturile sunt mai mari.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?