PSD și PNL merg împreună la consultările de la Cotroceni. UDMR, separat. Cum arată programul

PSD și PNL merg împreună la consultările de la Cotroceni. UDMR, separat. Cum arată programul

Primele partidele care merg la consultările de la Palatul Cotroceni sunt PSD și PNL, alături de Grupul minorităților, de la ora 12.00. UDMR merge o jumătate de oră mai târziu.

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Inquam

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, menționează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit calendarului, de la ora 12.00 sunt invitate, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. Jumătate de oră mai târziu va merge, separat așadar, UDMR.

Prima formațiune a Opoziției care va intra la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis va fi Uniunea Salvați România, de la ora 13.00. Apoi, de la 13.30 vor fi și cei de la Alianța pentru Unirea Românilor.

Predoiu, interimar

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru funcția de premier interimar, convocând partidele la consultări. Nicolae Ciucă și-a anunțat luni după-amiază demisia pentru realizarea rocadei guvernamentale. Conducerea Executivului urmează să fie preluată de Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier și l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru a prelua conducerea interimară a Executivului.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Nicolae Ciucă a demisionat

„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu aproximativ două săptămâni am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se petrece pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne asumăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație. Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerând fiind că acest conflict s-a încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea ca prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Nicolae Ciucă anunțând depunerea mandatului de premier.

Rocada premierilor, amânată de greva din Educație

Rocada guvernamentală ar fi trebuit să aibă loc încă de la finalul lunii iunie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat anterior că își va depune demisia, respectând astfel protocolul Coaliției.

Odată cu izbucnirea grevei din învățământ, președintele PSD a anunțat oprirea negocierilor pentru formarea viitorului cabinet.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat